Adobe Illustrator Nedir ve Ne İçİn Kullanılır ?Blog Yazısı

Adobe Illustrator Nedir ve Ne İçİn Kullanılır ?

Adobe Illustrator Nedir ve Ne İçin Kullanılır?


Adobe Illustrator, Adobe tarafından geliştirilen vektörel grafik düzenleyicisidir. Illustrator nedir, Illustrator ne işe yarar veya Adobe Illustrator ne için kullanılır diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!


Illustrator temel anlamda bir grafik programıdır diyebiliriz fakat detayları, Illustrator’u diğer yazılımlardan ayırıyor.


illustrator-puf


Programın son sürümü olan Illustrator CC, aynı zamanda 17. Illustrator olma özelliğini taşır. Adobe Illustrator şu anda sektörde muhtemelen en çok tutulan ve tercih edilen vektörel çizim programıdır. Daha önceleri Freehand ve Corel Draw tercih ediliyor olunsa da, bugünlerde Illustrator sunduklarıyla açık ara fark atmıştır.


Adobe Illustrator ile vektörel çizimler yaratabilir ve düzenleyebilirsiniz. Genel olarak yazılımın arayüzü ve kullanımı Photoshop ile benzerlik taşır. Adobe bünyesindeki grafik yazılımlarının en önemlilerindendir.


Adobe Illustrator ile Neler Yapılır?


Bu soruya cevap vermek çok güç çünkü tamamen hayal gücünüze bağlı olarak yapabilecekleriniz göre değişir. Yine de ilk akla gelen bazı şeyler: site arayüzleri, kartvizitler, logolar, duvar kağıtları, davetiyeler, karikatür çalışmaları, kara kalem çalışmaları, poster ve afişler ve çok daha fazlası.


Adobe Illustrator ve Photoshop Arasındaki Farklar Nelerdir?


Aslında görünürde her ikisinin de işlevleri benzer olsa da birisi piksel tabanlı (Photoshop), diğeri ise vektör tabanlı (Illustator) çizim programlarıdır. Örneğin, her iki programda da logo yapmak mümkün olsa bile bu tip çalışmaların genelde vektörel olması tercih edilir.


Neden mi? Eğer hazırlanan logo ileride yeniden düzenlenecekse veya boyutu değiştirilecekse ve şekillendirilecekse piksel tabanlı olması bozulmasına yol açar, doğal olarak. “Bitmap” dediğimiz Photoshopta yaratılan grafik türü piksel veya kalite kaybı olmadan yeniden boyutlandırılamaz.



Vektörel olarak çizilmiş olan grafikler ise tekrar şekillendirilebilir, boyutlandırılabilir. Bu yüzden de şirketler genelde bu tip logoları tercih eder. Yine de bundan “Illustrator kesinlikle daha iyi bir çizim programıdır” sonucunu çıkarmayın, aksine Photoshop’un da çok daha üstün olduğu alanlar mevcut.


Eğer ki Windows ve MAC işletim sistemlerine sahipseniz bu programı kullanabilirsiniz.

Scroll to Top