Alışveriş Sepetinde İlk AdımlarBlog Yazısı

Alışveriş Sepetinde İlk Adımlar

 


1. Ürünlerin küçük resimlerini eklemek


Ziyaretçiler bir çok ürünü gezip sepetlerine attıktan sonra, son aşamada neyi sepete attıklarını unutmuş olabilirler. Müşteriler, ürünleri isimlerinden çok, resimleri ile hatırlama eğilimindedirler. Bu yüzden alışveriş sepetinde ürünün küçük bir resminin yer alması alışverişi daha çekici kılacaktır.


2. Bedava kargoya X TL kaldı


Belirli bir üst limitin geçilmesi durumunda, "Bedava Kargo"’ kampanyalarının satışları artırdığı gözlemlenmiştir. Burada kısaca "X Lira daha harcarsanız kargo ücreti ödemeyeceksiniz" mesajı verilmelidir. Müşterinin geçmiş alışverişleri sistem tarafından değerlendirilerek, kalan tutara uygun ve doğru ürünler bu alanda önerilebilir.



3. Bir alana bir bedava


Eğer sepetteki bir üründen belirli miktar daha alındığında, herhangi bir avantaj sunuluyorsa, bu bilgi alışveriş sepeti içerisinde mutlaka gösterilmelidir. "Bu üründen bir tane daha alırsanız 3. ürün bedava" gibi.


4. Kargo fiyatının ayrı gösterimi


Müşterilerinize, mümkünse, ilk ödeme adımında kargo fiyatını göstermelisiniz.


5. Teslimat süresini belirtin


Belirli bir gün veremeseniz bile, gün aralığı vererek ürünlerin ne kadar sürede teslim edileceğini belirtmenizde fayda vardır.


6. Alternatif kargo sunumu


Sadece bir kargo firması ile çalışmak yerine, alternatif sunmaya çalışmalısınız. Bir ürün için "A KURYE ile gönderilirse X TL, B Kurye ile gönderilirse Y TL, Normal Posta ile gönderilirse Z TL" gibi alternatif gönderimleri sunmanız tüketiciyi size yakınlaştıracaktır.


7. Çapraz satış


Alışveriş sepetindeki ürünlere göre kişinin alabileceği tamamlayıcı ürünleri önerebilirsiniz. Bunun için, müşterinin üye kartında sakladığınız verileri analiz edebilirsiniz.


8. Daha uygununu önermek


Müşterinin alışveriş sepetindeki ürün yerine daha uygun koşullarda, bu müşteri ile daha ilintili olan başka bir ürünü önerebilir, kişinin ihtiyacını karşılayacağını düşündüğünüz doğru ürüne yönlendirme yapabilirsiniz. Bunun için müşteriyi çok iyi tanıyor olmalısınız.


9. Ürün sayfasına bağlantı verin


Müşteri sepetteki bir ürünün belirli özelliklerini unutmuş ya da tekrar gözden geçirmek istiyor olabilir. Mümkün olduğunca sepetindeki ürünlerin sayfalarına erişimi kolaylaştırın.


10. Özellik karşılaştırma


Müşterinin birden fazla ürünün özelliklerini karşılaştırması sağlanmalıdır. Bunu yaparken alışveriş sepetini detaya boğmadan dışarıya bağlantı vererek yapma daha doğru olacaktır. Karmaşık ödeme adımlarının, bu sayfalardan çıkış oranını artıracağını unutmamalısınız.


11. Sepet adımlarını gösterme


Müşterilere alışverişin hangi aşamasında olduklarını göstermelisiniz. Bunu sadece sayfa üstündeki bir grafikle bile yapabilirsiniz. Müşteri, bu adımlar arasında kolayca geçiş sağlayabilmelidir.


12. Butonlar


Sitenizdeki "Sepete At", "Alışverişi Tamamla" gibi butonların, olabildiğince site tasarımına uygun, ama biraz daha büyük ve fark edilir olmasını sağlamalısınız.. Google Analytics yardımı ile ilgili sayfalar devamlı takip edilmeli, optimize edilmelidir.


13. "Sepeti Göster" opsiyonu


Bir çok sitede müşterinin istediği anda sepetini görebileceği bir bağlantı sürekli gösterilmektedir. Böylece müşteri, hem bütçesini hem de alışverişini rahatlıkla yönetebilmektedir.


14. "Hemen Al" opsiyonu


Bazı müşteriler, üyelik benzeri süreçlerle vakit kaybetmemek için hızlı bir sipariş sistemi tercih etmektedir.


15. Almadan gidene mesaj gönderin


Son anda sepetini iptal eden potansiyel müşterilere çeşitli avantajlar sunan mesajlar göndermek, iptal anında pop-up pencere ile ekstra bir şeyler sunmak işe yarayabilir. Sitenin müşteri ile devamlı etkileşim halinde olması satışları artıracaktır.


16. Stoğunuzu gösterin


Müşteri ilgili üründen elinizde kaç tane olduğunu veya kaç tane satılıp kaç tane kaldığını görürse güven duygusu artacaktır.


17. Bunu alanlar bunları da aldı


Eğer müşterinin sepetindeki ürünleri alanların diğer aldıklarını gösterirseniz yeni siparişler gelebilir. Ürünlere ilişkin kullanıcı yorumları da bu sayfada gösterilebilir.


18. Canlı Yardım


Müşterinin anlık sorularına hızlı cevap verebileceğiniz bir anlık mesajlaşma servisi satışları artıracağı gibi, güven duygusu telkin edecektir. Bu servisin gerekliliğine, maliyetini ve getirilerini dikkatle inceleyip hizmet alanınızı da göz önüne alarak karar vermelisiniz.


19. Destek numaraları


Telefon, bilgileriniz ve e-posta adreslerinize kolay ulaşılabilmelidir. Müşterinin bir şikayeti oluşursa sizinle irtibata geçebileceğini bilmesi, alışveriş sepeti verimliliğini artıracaktır.


20. Ödeme alternatiflerinizi erken belirtin


Kredi kartı ya da havale ile ödeme kabul seçeneklerin, kredi kartına göre değişken taksit tablolarınızın müşterilerinize olabildiğince erken gösterilmesi önemlidir.


21. Sepetteki ürünün fiyat değişikliği


Eğer müşteri sepetini önceden hazırlamış ve daha sonra tekrar gelmişse, sepetteki fiyatı değişmiş ürünler konusunda bir uyarı göstermeniz ya da müşteri mağazaya gelmeden e-posta ile bildirmeniz gerekmektedir.


22. "Alışveriş Sepeti"ni saklamalısınız


Müşteriler, istedikleri ürünleri daha sonra almak kaydı ile alışveriş sepeti oluşturabilirler. Bu ürünlere geri dönüp almak istediklerinde, stok ve fiyat güncellemesi yapılması gerekmektedir.


23. Güvenlik ve Gizlilik


Güvenlik politikanız ve gizlilik taahhüdünüz müşterileriniz üzerinde yarattığınız güveni belgelerler. Kişisel bilgilere saygılı olmanız ve art niyetli kullanmamanız çok önemlidir.


24. İade / İptal Politikaları


Müşteriler alışverişi tamamlarken, olası bir hata ya da sorun durumunda ürünü iade etmek veya siparişi iptal etmek isteyebilirler. Bu bilgilerin kolay erişilebilir olması güven duygusunu artıracaktır.


 

Scroll to Top