Anahtar Kelimenin Oranı, Belirlenmesi ve YararlılığıBlog Yazısı

Anahtar Kelimenin Oranı, Belirlenmesi ve Yararlılığı

Anahtar Kelimenin Oranı, Belirlenmesi ve Yararlılığı


Anahtar kelime oranı, bir yazıdaki toplam kelime sayısının belirlediğiniz anahtar kelimenin yazı içerisinde geçen sayıya oranıdır. Yazıdaki anahtar kelime oranı hakkında seo uzmanları tarafından açıklanan net bir görüş bulunmamaktadır.


Anahtar kelime oranı arama motorlarındaki sıralamamızı önemli derecede etkileyen unsurlardan birisidir. Eğer arama motorunun kendi belirlediği oran ile sizin belirlediğiniz anahtar kelime oranı uyuşuyorsa arama motorları sizi hedef kelimede üst sıralara çıkartmaktadır. Günümüzde Google başta olmak üzere Bing, Yahoo, Altavista, Yandex gibi arama motoru devleri bulunmaktadır. Her bir firmanın kendine özel algoritma mühendisleri bulunduğundan dolayı tüm arama motorları hedef kelimede sıralama yaparken kendi kurallarına uyar. Bu nedenle yazdığınız bir makalenin arama motorlarındaki sırası değişkenlik gösterebilmektedir. Değişkenlik gösteren kurallardan biri de anahtar kelime oranıdır.


Anahtar kelime oranı olarak genellikle %3,5 ile %7 arası seçiliyor. Eğer makalenizde %3,5’dan daha düşük oranda anahtar kelime geçirirseniz rekabet oranına bağlı olmak şartıyla büyük ihtimalle sıralamada üstlere çıkmanız bir hayli zor oluşacak. Eğer anahtar kelime oranını %7’den fazla yapıp arama motorlarında daha üst sıralara çıkacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer makalenizi bu şekilde yazıp arama motoruna tanıtırsanız sıralamaya girmeniz yine zorlaşabilir. Çünkü arama motoru bu makalede fazlaca tekrarlanan kelimeyi fark ettiği için makalenin akışkanlığını bozduğunu düşünür. Böyle bir makalenin de kaliteli olamayacağı kanaatine varıp sizi ilk sıralara çıkarmaz. Ya da daha kötüsü arama sonuçlarını manipüle ettiğinizi düşünüp sitenize filtre cezası verebilir.



Anahtar Kelime Oranı Nasıl Bulunur?


Yazınızdaki anahtar kelime oranını bulmak için online çalışan bir çok internet sitesi mevcut. Örnek olarak live-keyword-analysis.com’u verebiliriz. Öncelikle yazınızı geniş alana girin ardından üstte bulunan 3 bölümden oluşan boşluklara anahtar kelimenizi yazın. Otomatik olarak size anahtar kelime yüzdesini verecektir. Fakat şöyle bir sorun bulunuyor: sistem Türkçe karakteri kabul etmiyor. Bu nedenle bir kerelik makaledeki anahtar kelimelerden Türkçe karakterleri çıkartıp yeni şekliyle arama yapın.


Yok ben bunla uğraşamam diyorsanız size programsız kelime oranının nasıl hesaplanacağını gösterelim.


Öncelikle makaledeki toplam kelime sayısı hesaplanır. (Microsoft Word ile kolayca hesaplayabilirsiniz.) Anahtar kelimemiz “Pepee” diyelim. Makalede kaç kere Pepee kelimesinin geçtiğini bulalım. Şimdi şu şekilde basit bir orantı kuruyoruz,


100 * Makalede geçen Pepee kelime sayısı / Makaledeki toplam kelime sayısı


Matematik yalan söylemez.


 

Scroll to Top