Android Uygulama GüvenliğiBlog Yazısı

Android Uygulama Güvenliği

android guvenligi


Android İşletim Sistemi, tüm zamanların en yüksek gişe hasılatı elde eden Sinema Filmi serisi gibi ününü her geçen gün hızla artırmaya devam etmektedir. Ancak bu hızlı büyüme beraberinde de bir takım güvenlik sorunları getirmektedir. Bilinen en büyük sorun her Android İşletim Sistemli Cihaz sahibi kullanıcının cihazına program, oyun vb. uygulama indirme tutkusunda olmasıdır. Zaten son kullanıcı olarak akıllı telefon almaktaki ilk etkenimiz kültürel olarak oyun oynamak ve ya benzeri sosyal uygulamaları kullanmaktır. Avcı ile av arasındaki ilişkinin benzeri bir durum olarak; Google Play'e girdiğinizde envai çeşit oyun ve uygulama ile karşılaşabilirsiniz. Hatta bu konuda Google Uygulama Mağazasının çöplüğe dönüştüğünü bile düşünenler var. Burada küçük bir dip not düşmek gerekir; Apple bu konuda çok tutucu; yani aynı gün iki Mağazaya da aynı uygulamayı yükleyin, farkı görürsünüz... 

Peki kişisel olarak hangi önlemleri alabiliriz bunun üzerine konuşalım. Önce kullandığımız sistem hakkında kulaktan dolma da olsa, az da olsa bir ön bilgiye sahip olmalıyız. Mesela telefonun ID'si nedir, Telefon Rehberi nedir, Tam İnternet Bağlantısı nedir vb. bilgicikler... Bu küçük bilgiler belkide sizi çok büyük felaketlerden koruyacaktır. 

Mağazaya girdiniz önce yorumlara baktınız; elbette sizden daha bilgili insanlarda aynı uygulamayı indirmiş olabilir. Yorumları okumak size bir şey kaybettirmez kısaca göz atmak sizin için iyi olacak ve size fikir verecektir. Hatta bazıları okadar faydalı olabilirki tecrübe edilmiştir ve zararlı olduğu doğrulanmıştır. 

Bir diğer nokta Uygulamanın yapımcısı; bazı ürünler vardır ki size güven verir ve ya kurumsaldır. Bu tip durumlarda daha az bir çekinceyle yükleyebilirsiniz. Dikkat ederseniz çekinmeden yükleyebilirsiniz gibi bir ifade kullanmadım. Nedenine gelince, istisnai durumlarda söz konusu olabilir. Yakın geçmişte Facebook'un yaptığı açıklamayı hatırlayanlarınız vardır. "Evet, kullanıcıların rehberlerini sunucularımıza kopyalamış bulunmaktayız. Ama merak etmesinler bilgileri güvende :) ve sonrasında da sildik vs." Silmediklerini ve ya farklı firmalarında sizden neleri nasıl çaldıklarına, size gelen saçma sapan reklam mesajlarından da çağrışım yapabilirsiniz. Kısacası bir uygulamayı indirirken Rehberinize Erişmek istiyor, Telefon ID'sini okumak itiyor, Mesajlarına erişmek istiyor, tam internet bağlantısı istiyor gibi taleplerde bulunuyorsa üzerinde iki kez düşünün. En kolayı basit mantık kurmaktır. Siz yılan oyunu oynamak istiyorsunuz ama indireceğiniz oyun Mesajlarınıza da erişmek istiyor, ne alaka? Bu bilgiye sahip olmak zorundasınız. 

Bir başka durumda sahte uygulamalar; bir çok insan bu tip mağazalara uygulama yükleyebilmektedir. Diyelimki Angry Bird indirmek istediniz ama 3 dolar vermekten de kaçıyorsunuz bir baktınız az ilerde Mangry Bird var ve neredeyse aynı uygulama üstelik ücretsiz o zaman size yeni bir alternatif doğuyor ve hemen indirme dürtüsü oluşuyor. İşte bu yaptığınız işlem size ve ya cihazınıza herhangi bir şekilde zarar verecektir. Google sizi bir yere kadar koruyabilir ama onun dışında kullanıcı hatası ve ya kullanıcı tercihi deyip kenara çekilecektir.

Son olarak Güvenlik Programları; nasıl bilgisayarlarınızda ücretli ve ya ücretsiz virüs progralarınız varsa akıllı mobil cihazlarınızda bulunmak zorunda. Bu programları da seçerken dikkatli olmalısınız. Bu arada bu tip programları indirirken neredeyse her şeyinizi vermek durumunda kalabiliyorsunuz :) bu yüzden bu işlemde yukarıda sayılı şüpheli durumları kısa bir süreliğine askıya alabilirsiniz. Ama yinede şunu söylemekte fayda var mesela bir Avast, bir Avira ve ya KasperSky ilk tercihleriniz arasında olabilir.


Özet olarak hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren bu cihazları elimizden geldiğince korumalı ve temiz tutmaya çalışmalıyız. Gündelik yaşantıda e-mail gönderimleri, banka işlemleri, haberleşme ve görüşme başta olmak üzere sayısız işlemi bu cihazlar üzerinden yapmaktayız. Haliyle Android tabanlı bir seçim yapmışsanız riskiniz de artmaktadır. Bunun nedeni sakın akla, Android'in güvenliksiz, her türlü saldırıya açık diğerlerinin ise güvenli ve tam korunaklı olduğu düşüncesini getirmesin. Böyle olmasının nedeni daha çok insan tarafından, daha kolay yollarla elde edilebilir olmasından kaynaklanır. Aksi takdirde aynı tehlikeler iOS, Windows Phone ve ya Blackberry OS kullanıcıları içinde geçerliliğini korumaktadır. 

Scroll to Top