Blog yazmanın ipuçlarıBlog Yazısı

Blog yazmanın ipuçları


Üretmek gerçekten zor iştir. Hele ki sıfırdan bir şeyler üretmek gerçekten çok büyük bir emek ve dolayısıyla zaman isteyen bir şeydir. Haber yazmak veya makale yazmak hiç farketmez hepsinin kendine göre sıkıntıları ve zorluğu vardır.


Bu zorlukları aşabilmek için tabi ki internetin nimetlerinden faydalanmak en doğru yol olacaktır. Bir makale yazarken adım adım neler yapabileceğimize bakalım:


Henüz ne yazacağınızı bilmiyorsanız önce konu belirleyelim.


Twitter Trending Topic: Anlık olarak bulunduğunuz ülkenin Twitter gündemini tespit edebilir ve o konuyla ilgili paylaşımlara hızlıca ulaşabilirsiniz. Henüz bir konu bulamadıysanız gündeme ilişkin yazmak iyi bir yol olabilir.


Linkedin Pulse: Twitter, biraz daha halkın nabzı diye düşünecek olursak Linkedin size konu bulmada daha profesyonel bir destek sağlayabilir. Benzer popüler konu başlıklarına buradan ulaşabilirsiniz.


Google Keyword Planer: Adwords reklamları için kullanılan bir araç olan “anahtar kelime aracı” sunduğu bilgiler sayesinde sizi harika bir “içerik üreticisi” haline dönüştürebilir. Halihazırda arama motoru pazarlaması işiyle uğraşanlar (SEO) bu aracı kullanarak arama motorlarına uygun yazılar yazmaktalar. Sizde bu araç sayesinde popüler yani çok aranan konuları tespit edebilir kendinize konular üretebilirsiniz. Bu şekilde yazdığınız yazılar organik olarak SEO açısından da size faydalı olacağı için daha fazla trafik almanızı da sağlayabilir.


Yazı başlıkları içinde kaybolmayın, planlı olun!


Bir çok konu buldunuz fakat bunlar hakkında kayda değer bir şeyler yazmak ve yayınlamak hala oldukça ciddi emek gerektiren bir şey. Bu nedenle bulduğunuz konu başlıklarını organize edin.


Trello: En sevdiğim proje yönetim araçlarından olan Trello basit ve sade arayüzü sayesinde en basit işinizden ciddi bir projeye kadar bir çok konuda sizi organize edebiliyor. Kullanın, konular içerisinde kaybolmayın.


Evernote: En başarılı not alma uygulamalarından biri olan Evernote hem konu başlıklarınızı organize etmekte hem de konuyla ilgili bulduğunuz tüm verileri derlemekte kullanabileceğiniz güzel bir araç. Fotoğraflar, linkler, pdf’ler ve aklınıza gelen her şeyi kategoriler halinde derleyebilirsiniz.


Araştırın, yazmaya başlamadan önce kesinlikle araştırın!


Daha önce hiç sözü edilmemiş bir konu bulduysanız tebrikler. Bulduğunuz konu ile ilgili mutlaka araştırma yapın. Yapacağınız araştırmalar size farklı insanların fikirlerini ve yorumlarını dolayısıyla farklı bakış açıları kazandırmış olacaktır. Bu sayede makaleniz bir adım daha zenginleşmiş olacaktır.


Google Search: Komik gelebilir ama yazacağınız konuyla ilgili anahtar kelimeleri Google’de aramadan bir şeyler yazmaya başlamayın. Bu arama size en basit haliyle daha önce yazılmış ilgili yazıları getirecektir. Bu yazıları okumak da size farklı bir birikim sağayacaktır.


Quora: Kullanıcıların içerik ürettiği platformlar her zaman değerlidir. Quora gibi popüler soru-cevap platformlarında anahtar kelimelerinizi aratın ve daha önce gerçek kişiler tarafından sorulmuş, yine gerçek kişiler tarafından cevaplanmış konuları bulup okuyun, notlar alın.


Google Trends: Yazmakta olduğunuz konu ile ilgili mutlaka bir trends araştırması yapın. Bu sayede konunun geçmiş zaman içerisindeki durumunu görmüş olur ve farklı verilere ulaşabilirsiniz. (Bu konuyla ilglili kişilerin ilgilendiği farklı konu başıkları, konum bazlı dağılımlar gibi…)


Yazı yazmanın en kolay yolu nedir?


Son zamanların popüler blog sistemlerinden olan Medium, kullanım kolaylığı ve metin editörünün kullanılabilir olmasıyla ün saldı. Yazı yazarken temiz bir alanda ilerlemek her zaman faydalıdır. WordPress’in editörü de her ne kadar iyi olsa da ihtiyaçlar bazen daha farklı olabiliyor.


Word, Pages, Google Docs: Kelime sayacı, gramer uyarıları ve offline çalışabilme özellikleri sayesinde ilk olarak kullanabileceğiniz araçlar üç büyük şirketin metin editörleri.


Hemingway: Ücretsiz bir tool olan Hemingway, yazınızın okunabilirliğini, komplex bir yapıda olup olmadığını inceleyen güzel bir araç. Buna benzer araçlar hem okunabilirliğinizi artıracak hem de arama motorlarının sizi daha fazla sevmesine neden olacaktır.


Bonus: Egg Timer uygulaması güzel bir geri sayım aracıdır. Araştırmaya, yazıyı yazmaya vs. ayırmayı planladığınız zamanları önceden belirleyin, zamanı geldiğinde sizi uyarsın.


Görseller Yazıların Olmazsa Olmazıdır!


Yazdığınız herhangi bir yazıyı ilgili, anlamlı ve güzel görsellerle süslemek hem okunabilirliği artıracak hem de okuyucularınızın sıkılmadan okumasını sağlayacaktır. Bu nedenle mutlaka görsel kullanın. İmkanınız varsa kendiniz görsel üretin (fotoğraf çekin, tasarım yapın) yoksa stok fotoğraf sitelerini kullanmaktan çekinmeyin. Stok fotoğraflar ve Meme Generator gibi siteleri bir araya getirerek güzel, özgün görseller üretebilirsiniz.


 

Scroll to Top