Evde Ses Kaydı Stüdyosu Nasıl Yapılır?Blog Yazısı

Evde Ses Kaydı Stüdyosu Nasıl Yapılır?

 


İlk olarak kayıt ve mix yapabilmek için bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgisayara ses girişi ve çıkışı yapabilmek için de bir ses kartına gerek duyulmaktadır.


Ses Kartları ?dahili? ve ?harici? olarak ikiye ayrılır. Kullanılan bilgisayara göre seçim yapılmalıdır (örnek: EMU 0404 PCI -dahili, EMU 0404 USB -harici).


Yapılacak kayıt ihtiyacına göre en az 1 adet (ve genel kullanım amaçlı tercihen condenser) mikrofon alınmalıdır (örnek: Studio Projects B1). Ve bu mikrofonla beraber mikrofon kablosu, mikrofon sehpası ve mikrofonda patlamaları giderecek pop filter'a ihtiyaç duyacaksınız.



Mikrofona gelecek sesi kayıt edilebilecek sinyal seviyesine getirebilmek için mikrofon pre-amplifikatörüne ihtiyaç vardır. Bazı ses kartlarının üzerinde bu pre-amplifikatör mevcuttur (örnek: EMU 0404 USB). Eğer kartınızda mikrofon pre-amplifikatörü varsa, buraya direkt olarak mikrofonunuzu girebilirsiniz. Şayet ses kartınızda mikrofon pre-amplifikatörü yok ise bir adet almanız gerekmektedir (örnek; Studio Projects VTB-1). Ve bu cihazın çıkışını, ses kartınızın girişe bağlamanız gerekmektedir.


Bilgisayarınıza kayıt ve mix yapabileceğiniz bir yazılım kurmanız da gerekmektedir. Bu yazılımların başlangıç versiyonları genel olarak ses kartları ile birlikte ücretsiz verilmektedir (örnek: EMU 0404 PCI ile birlikte gelen Cubase LE).


Müzik programları ile birlikte bir çok davul, bas, gitar, synthesizer ve benzeri sanal enstrüman yazılımları gelmektedir. Bunlar bu müzik programları ile entegre çalışmaktadır.


Şayet dışarıdan kayıt harici sanal enstrüman da kullanmak istiyorsanız, bunları çalabilmek için bir adet bilgisayara USB aracılığı ile bağlanabilen klavyeye ihtiyacınız olacaktır (örnek: Prodipe 25C).


Tüm bunları tamamladıktan sonra kayıt ettiğiniz sesi duyabilmeniz için bir çift stüdyo monitörüne ihtiyaç duyacaksınız (örnek: Prodipe Pro 5). Ses kartınızın analog çıkışlarını bu hoparlörlere direkt olarak bağlayabilirsiniz.


Ve ev-stüdyonuz hazır!


 

Scroll to Top