FREELANCER KİME DENİR ?Blog Yazısı

FREELANCER KİME DENİR ?

Freelance kısaca müstakil çalışmak anlamında kullanılıyor. Yani bireysel olarak plan, tasarım, yazılım üreten ve geliştiren tecrübe sahibi şahıslar, müstakil olarak kurumlara, bireylere, firmalara işler yapıyorlar. Bu durum Freelance çalışma olarak isimlendiriliyor.

Freelance iş yapmanın önemi

Freelance hizmet veren kimseler, herhangi bir ajansın çok büyük ücretlerle yaptığı bir işi daha az bir rakama yaparlar. Evden çalıştıkları için bir firma kadar fazla giderleri bulunmaz. Bu nedenden dolayı daha uygun fiyatlarda çalışmaktalar. işveren adına bu hal büyük bir avantajdır, prosedürsüz ve birebir görüşerek çalışır. Freelance çalışanın kendisini ispat etmesi, güçlü referanslara ve kayda değer bir portfolio`ya sahip olması gerekmektedir. Zaten freelance çalışanların büyük bir kısmı, işlerinin büyük kısmını çalıştıkları kuruluşların birbirlerine o kişiyi tavsiye etmesi ile elde ederler. fakat freelance iş yapan açısından sürekli meslek bulamama ihtimali bulunur ve bir bakıma riskli bir çalışma alanıdır. Ama çoğu kişiler, bir  işte çalışırken aynı zamanda freelance şeklinde çalışarak bu ihtimali azaltırlar. işverenlerin ise bir riski bulunmamaktadır, tersine daha karlı olurlar.




Türkiye`de Freelance

Türkiye`de bu sahada çok yerleşik bir yapılanma olmasa da freelance çalışanların sayısı bir hayli fazladır. şirketler itimat ve netice ilişkisi ile hareket etmekteler. Verilen iş düz biçimde, zamanında ve arzulanan özelliklerde teslim edilmiş midir, buna fazlasıyla dikkat ediyorlar. memleketimizde firmaların bir ısrarı da çalışanla sima yüze görüşmek istemeleri, aksi halde aşırı güvenemiyorlar. ama tüm dünyada birbirini görmeden meslek yapan fazlasıyla insan var, örneğin Hindistan`daki bir yazılımcı Amerika`daki müşterisine iş yaparken, Amerika`daki bir tasarımcı da Paris`teki bir firmaya illüstrasyon hizmeti sunabiliyor.

Türkiye`de aşılması gereken çok sayıda konu var; bunlardan birisi de, freelance çalışan kimselerin sanki bu işi keyfi yapıyor, ilave iş şekilde çalışıyor düşüncesidir. Keyfi de yapsa, ilave meslek olarak da yapsa, tek meslek şekilde da yapsa bu kimseyi alakadar etmeyen bir konudur. İş yapanın profesyonelliğinden ziyade yaşam tarzının incelenmesi, alakasız soruların sorulması, o kişinin yaptığı işlerin herhangi başka aynı kademede olmayan şahısların işleri ile kıyaslanması memleketimizde bu konu için henüz magazinsellikten öteye geçilemediğinin büyük bir kanıtıdır.


 

Scroll to Top