Grafikerler ne anlatır ?Blog Yazısı

Grafikerler ne anlatır ?

grafikerler ne anlatır


Dil veya lisan; anlaşmanın, bilmenin öğrenmenin, zihni geliştirmenin yegâne yoludur. Her şeyin zamanla bozulduğu gibi dilimiz de bozuldu. Özellikle Türkçemiz. Çarpık ne idüğü belirsiz kelimelerle sağlıksız cümleler kuruyoruz. Özellikle "chat" dili dediğimiz o ucube lisan sohbetlerimizin tadını kaçırdı. Tamamen sathi, kaçamak ve eksik-gedik kelimelerle ettiğimiz sohbetlerden haz almak da imkânsızlaştı. Hele bir de dil yanlışlarımız var ki, akıllara durgunluk verir. Kıtlaşan lisanımız ile birlikte kabalaştık da. 

Birbirimizle iletişim kurmak için var olan dilimizin durumu vahim. 

Peki, bizim yani grafikerlerin dili nasıl? Yalnız konuşma dilinden bahsetmiyoruz. Kullandığımız programların dilinden bahsediyorum. Grafikerlerintümüne yakını kullandıkları programları İngilizce olarak kullanıyor. -Tabii ki kullanmalı da- Ama burada yine dil sorunu ile karşılaşıyoruz. Bahsettiğim İngilizceyi bilmek değil. Anlatmak istediğim yanlış telaffuz ettiğimiz kelimeler. Yani okunuşunu bilmediğimiz için; yazıldığı gibi okuduğumuz menü ve özellik isimleri?

Şimdi aklınızdan "Bu çok büyük bir sorun mu?" diye geçebilir. "Önemli olan işimizi görmek" de diyebilirsiniz. Fakat kalite ve estetik bakımından -en azından- sık kullandığımız menülerin veya özelliklerin İngilizce okunuşunu, gerekiyorsa Türkçe anlamını da öğrenmek bizleri daha da ileri götürecektir.

Aslında ihtiyacımız olan sadece bir İngilizce sözlük. Bilgisayarımıza kelimeleri seslendiren bir sözlük programı kurduğumuz zaman işimiz daha da kolaylaşacaktır. Ben gerçekten usta grafikerlerin hatta bu işin eğitimini verenlerin bile çoğu kez "Arrange" menü ismini yazıldığı gibi okuduklarını duydum. "Image" menüsü yine yazıldığı gibi okunuyor. Sık kullanmadığımız özellik isimlerini belki es geçebiliriz ama, "gradient" "adjustment" "merge" gibi çok kullandığımız özellik isimlerini yazıldığı gibi okumak veya daha değişik telaffuz etmek estetik bakımından pek hoş durmayacak. 

Yapmamız gereken çok basit. Sık kullandığımız menü ve özellik isimlerinin okunuşlarını sözlükten öğrenmek yahu!

Umarım biz grafikerler çalışmalarımızdaki estetiği ve şıklığı program menü ve özelliklerinin okunuşunda da gösteririz.

Scroll to Top