İLK İŞ GÖRÜŞMESİNDE ÖNEMLİ NOKTALARBlog Yazısı

İLK İŞ GÖRÜŞMESİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR

İşe alım sürecini etkileyen en büyük faktör mülakat anındaki karşı tarafa gösterdiğimiz tavırlardır. Peki iş görüşmesine yeterince hazırlıklı gidiyor muyuz? Neleri bilmeli, ücret isterken nasıl davranmalı ve nasıl giyinmeli? İşte başarılı bir mülakat için yapılması gerekenler, haydi okuyalım...


Kendinizi bilin:  Mülakatınız var ve özgeçmişiniz ve ön yazınızla ilgili sorulacak sorulara hazırlıklı olmalısınız. Öncelikle kendinizi karşı tarafa nasıl ifade edeceğinizi düşünün. Sizi diğer adaylardan ayıran özelliklere yoğunlaşın.  İşi geliştirmek için neler yapabileceğinizi bilin.


Özgeçmişinizi bilin:  İşveren sizi tanımadığından elinde sadece sizin özgeçmişiniz var. Görüşmeye gitmeden muhakkak kendinize de bir kopyasını alın. Belli bir bölümünden parça parça soru sorulabileceğinden üzerine düşülmesi gerekilebilir.


Şirketi bilin: Şirketin koltuklarında oturup etrafı seyretmeye gitmiyorsanız, önceden firmayı araştırmanız şarttır.. Artık internetin çok yaygın ve hemen hemen her şirketin bir web sayfası olduğunu düşünürsek, şirket hakkında birşey bilmemenizin herhangi bir bahanesi olamaz, değil mi?


Sormak istediklerinizi bilin: İlgisiz görünen adayların mülakatta başarılı olması neredeyse imkansız. Cevaplarını bilmek istediğiniz ve cevaplarını bilmeniz gereken şeyleri sorun.


Mülakatçınızı bilin: Eğer mülakatçınızı önceden öğrenme şansınız varsa bunu kesinlikle öğrenin. Onun hakkında biraz araştırma yapmak görüşmek sırasında çok işinize yaracaktır. Onu tanımanız ve kariyeri hakkında bilgi sahibi olmanız onu etkilemenize yardım edecektir.


Mülakatta ücret sorusu


İş arama sürecinin en kritik noktası mülakat aşaması. Her şey iyi gidiyor derken ücret konusu birden görüşmenin seyrini değiştirebiliyor. Bazen iş başvurusunda bulunan kişi umduğunun çok altında bir ücretle karşılaşıyor, bazen de söylediği ücret fazla düşük bulunup özgüvensiz olarak damgalanma ihtimali yaşıyor.


Deneyim ve eğitim: Bitirilen okul ve deneyimlerinin tutarlılığı (aynı konuda olması) kişinin alanında uzmanlaşma seviyesini belirler. Bu da maaş ortalamasına yansıyacaktır.


Ekonomik durum: Başvuru yapılan sektörde o dönem finansal bir durgunluk yaşanıyorsa beklentiyi fazla yüksek tutmamalı.


Yan faydalar: Kurum size eğitim, ikramiye, özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik katkı payı gibi yan faydalar sunuyorsa bunları da dikkate almalı.


Ne giymeli?


İş görüşmesinde bilgi ve birikim kadar imajınız da önemli. Giydiğiniz bir kıyafet işi almanıza yardımcı olabilirken, abartılı bir aksesuar negatif bir izlenim bırakabilir. İşte işi almanızın ilk adımı olan görüşmelerde giyimde dikkat edilmesi gerekenleri Yenibiris.com sıraladı...


-Temiz bir gömlek, rahat bir ayakkabı, hanımlar için düzgün bir kumaş etek veya pantolon uygun olabilir.


-Baylar için ise takım elbise en uygun kıyafetler olarak görülür.


-Ancak Sadece böyle giyinmek zorundayım diye rahat etmediğiniz bir kıyafet ile de iş görüşmesine gitmeyin.


-Smart casual tarzı giyimler de resmi giyinmenizi gerektirmeyecek iş ortamlarına görüşmeye giderken giyilebilir.


 Hangi hatalar yapılıyor?


-Bazı hanımlar iş görüşmelerine kendilerini uzun gösterecek rahatsız, topuklu ayakkabılar giymeye zorluyorlar kendilerini. Abartıya gerek yok.


- Abartılı kılık kıyafet, kadınlarda makyaj ve gereğinden fazla parfüm.


- Özensiz ve pis giysiler


- Temiz olmayan ayakkabılar. (Ayakkabınız eski olabilir ama boyasız olamaz!)


- Yorgun, argın isteksiz bir yüz ifadesi, düşük omuzlar, cansız bir ses tonu.

Scroll to Top