İnsanları anlama becerisiBlog Yazısı

İnsanları anlama becerisi

 


Etkili insan başkalarını anlar


İnsanları anlama becerisi insanın sahip olabileceği en büyük değerlerden biridir. Bu hayatın her alanında olumlu etki potansiyeli içerir. Örnek: Dört yaşındaki oğlunu evde bırakıp çöp dökmeye giden anne döndüğünde kapının kilitli olduğunu görür. Çocuğa açması için ısrar etmesinin etkisiz olacağını bilir. Bunun yerine üzgün bir sesle “Oh, çok kötü kendini eve kilitlemişsin.” Kapı hemen açılır. İnsanların çoğunun isteği saygı görmeleri, dinlenmeleri ve anlaşılmalarıdır. Bunu hissettiklerinde sizi dinlerler. Onları neyin etkilediğini, bir duruma nasıl tepki verdiklerini anlarsanız olumlu yönde motive etmeniz kolaylaşır.



 


İnsanları anlamada başarısız olma nedenleri:


Korku (Fikirlerinin reddedileceği, beğenilmeyeceği, değerinin bilinmeyeceği, hakaret olarak kabul edileceği, mimlenme kaygısı, işlerini kaybetme korkusu)


Benmerkezcilik. Bencillik insanın doğasında vardır. Doğal bencilliği yenmenin yolu, her durumu bir başka insanın perspektifinden görmeye çalışmaktır. Satranç ustası rakibin tarafından olaya bakarsa daha geniş görür. Satıcı müşteri açısından sürece bakarsa başarıyı yakalar. İnsan İlişkilerinde Kısa Yol denilen yaklaşım, bencilliği bir ölçüde giderebilir ve karşımızdakini anlamayı kolaylaştırabilir. Bunlar:


En önemsiz sözcük: Ben


En önemli sözcük: Biz


En önemli iki sözcük: Teşekkür ederim


En önemli üç sözcük: Her şey affedilebilir


En önemli dört sözcük: Bu konu hakkında fikriniz?


En önemli beş sözcük: Çok iyi bir iş yaptınız


En önemli altı sözcük: Seni daha iyi anlamak istiyorum


Farklılıkları takdir edememek. Oysa çeşitlilik insanlar arasında ilginç dinamikler yaratır. Sizde olmayan bir yeteneğe sahip birisiyle zayıflıklarınızı güçlendirebilirsiniz.


İnsanlar hakkında herkesin anlaması gerekenler


Herkes birisi olmak ister. En amaçsız en alçak gönüllü insan da önemsenmek ister. Sevgi, saygı ve değer görmek ister.


Kimse ne kadar önemsediğinizi bilmeden ne kadar bildiğinizi umursamaz. İnsanlara liderlik yapmadan önce onları sevmelisiniz. Onları umursadığınızı, kendileriyle ilgilendiğinizi gördüklerinde sizin için besledikleri duygular olumlu yönde değişir. Liderliğin paradoksal emirleri isimli metinde şöyle der:


- İnsanlar mantıksız, sağduyusuz, bencildir, yine de onları sevin.


- İyilik yaparsanız sizi bencil bir art niyetle suçlarlar, yine de yapın.


- Bugün yaptığınızı belki yarın unutacaklardır, yine de iyilik yapın.


- Başarılı olursanız sahte arkadaşlar, gerçek düşmanlar kazanırsınız, yine de olun.


- Dürüstlük ve samimiyet sizi incitebilir, yine de dürüst ve samimi olun.


- En büyük fikirlere sahip en büyük adam, en küçük fikre sahip en küçük adam tarafından vurulabilir, yine de büyük düşünün.


- İnsanlar ezileni tutar ama güçlüleri izler, yine de ezilenler için dövüşün.


- Kurmak için yıllarınızı adadığınız bir şey bir gecede yıkılabilir, yine de kurun.


- İnsanlar gerçekten yardıma ihtiyaç duyabilir ama yardım ettiğinizde size saldırırlar, yine de onlara yardım edin.


- Dünyaya sahip olduğunuz en iyi şeyleri verirseniz, sırtınıza bir yumruk yersiniz, siz yine de verin.


- Eğer, “daha iyi” mümkünse, “iyi” yeterli değildir.


- Eğer, başkalarına yardım etme ve etkili bir insan olmak istiyorsanız, gülümsemeye, paylaşmaya, vermeye ve diğer yanağınızı çevirmeye devam edin. Bu insanlara davranmanın doğru yoludur.


Herkesin birine ihtiyacı vardır. Genel inanışın tersine, kendini yetiştirmiş insan yoktur. Herkesin dostluğa, teşvik edilmeye ve yardıma ihtiyacı vardır. İnsanın kendi başına becerdiği, başkalarıyla ortaya koyabileceklerinin yanında bir hiçtir. Başkalarıyla çalışmak insanı sevindirir. Sinerji yaratır.


Herkes birinin kendisini anlayıp inandığı bir insan olabilir. Bütün insanlar başkalarının hayatında önemli olma potansiyeline sahiptir. Tek ihtiyaçları, potansiyellerine ulaşmak için sizin vereceğiniz cesaret ve motivasyondur.


Birisine yardım eden kişi birçok kişiyi etkiler. Tek bir kişiye verdiğiniz şeyler, onun etkileyeceği tüm insanların hayatına akacaktır. Etkili olmanın doğası çoğalmaktır. Bu da sizi olumlu etkiler, zira insanlar kendilerini iyi hissettirenlere minnet göstermekten bıkmazlar.


Başkalarını anlamayı seçen insan diğer insanların perspektifinden olaylara bakar; kişisel empati ve insanlara karşı olumlu tavır sahibidir.


Karşılaştığınız insana sanki dünyadaki en önemli kişiymiş gibi davranırsanız, ona, sizin için bir anlam taşıdığını ifade etmiş olursunuz.


 

Scroll to Top