Qr kodu nedir ?Blog Yazısı

Qr kodu nedir ?

qr kodu nedir


Cep telefonlarının ve cep bilgisayarlarının günümüzde ulaştığı teknoloji sayesinde bu barkodlar bir işe yarıyor: cep telefonunuza adres girmeden internet sayfası açmaya!...


Herhangi bir sayfanın herhangi bir yerine yerleştirilmiş olabilir bu kodlar, belki de bir menüye. Rahatlıkla fark edebileceğiniz bu kare kare şekle QR (Quick Response / Hızlı Servis) Code deniyor. Bu aslında iki boyutlu bir barkod. Geleneksel, bildiğimiz barkod çizgilerden oluşur ve sadece 10 basamaklı bir sayı içerirken, bu 2 boyutlu barkoda istersek bir roman sığdırabiliyoruz.


Bu barkodların gösterdiği web/wap sayfalarını açmak için tek yapmanız gereken cep telefonunuzun ya da cep bilgisayarınızın kamerasını bu barkoda tutmak. Akıllı cep telefonunuzun içindeki ilgili yazılım bu kodun gösterdiği adresi cep tarayıcınızda açacaktır hemen.


Bu sayede, cep telefonunuzu monitöre tutarak fotoğrafını çektiğiniz ve cebinizde açtığınız sayfalar, telefonun/cep-bilgisayarının ufak ekranına uyumlu olarak yüklenecek. Hem kimbilir belki de bu sayede buradaki teknik yazılarda belirtilenleri bir sunucuda vs. uygularken bir yandan başka bir bilgisayara ihtiyaç duymaz, cep telefonunuza bakarak sorunu daha çabuk giderebilirsiniz.


Avuçiçi cihazlarda uzun uzun adreslere girmeye çalışanlar için güzel bir icat. Ah bir de smartphone'lar için bu kodları da gösteren bir arama motoru olsa...


 

Scroll to Top