SOSYAL MEDYA NEDİR ?Blog Yazısı

SOSYAL MEDYA NEDİR ?

sosyal-medya-nedir


Sosyal Medya Nedir? 


Sorusuna Daha açıklayıcı bir cevap vericek olursak;


Sosyal Medya;  yeni nesil web teknolojilerinin  getirdiği kullanıcı kolaylığı ve iletişim hızıyla yakalanan eş zamanlı bilgi paylaşımının takip edildiği  dijital bir platformdur.


Bir çok insanın mobil ve online olduğu digital çağ da  paylaşım ve iletişim sınırı olmadan özgür ve özgün tartışma alanı yaratan Sosyal Medya, kişi ve birey iletişiminin yanında marka ve kurum konumlandırması açısında da son derece önemlidir. Sağladığı etkileşim açısından, eğitim , araştırma ve bilgi sağlama anlamında da kapılarını ardına kadar açmaktadır.


Transmedia dediğimiz dönüşüm,  “çağımız teknolojisi ile hayatımıza giren digital mecranın, diğer geleneksel mecraların yerini alması” tahmin edilenden daha hızlı olacağa benziyor. Bu dönüşüme ayak uydurabilen kurum/markalar yakaladıkları statü ile önümüzdeki 5 senenin yatırımını sağlamış olacaklar. Taa ki bu dönüşüm yerini yeni iletişim platformlarına bırakana  kadar.


Sosyal Medya içeriklerden oluşur, her bilgi bir içerik ve her içerik bir  kaynaktır.


Sosyal Medya geleneksel mecralardan farklı olarak yaşayan bir platformdur. Tv, gazete ve diğer basılı mecralardan en büyük farkı eş zamanlı bilgi paylaşımıdır. Çift yönlü iletişimin getirdiği etkileşim seviyesi geleneksel medyanın çok ilerisindedir.  Bu yüzden günümüzde markalar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Her geçen sene dijital kanallara ayrılan bütçe oranları yükseltilmektedir.


Sosyal Medya, kullanıcı odaklıdır ve bir sınırlama olmaksızın herkesin söz hakkı vardır. Doğru kullanıldığında gücü ve etkisi tartışılamaz. Özellikle markalar açısından çeşitli faydalar sağlayan sosyal medyanın ise bireyler üzerinde negatif veya pozitif etkileri mevcuttur. Örneğin Gezi parkı olaylarında yaşadığımız süreç, Türk halkına sosyal medyayla ilgili bir çok şey öğretti. Gelen yasaklar ve engellemeler bir çok yöntemle kırıldı ve  sosyal medyanın engellenmesinin bir hayli zor olduğu bir daha ispatlandı. Bu durumuyla devletler içinde kontrolü güç ve yeni stratejiler üretmesi gereken bir platform haline geldi.


Yeni bir oluşum olarak düşündüğünde sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisi büyüktür ve ülkerler arası kültür  ile  yaşam şartlarına bağlı olarak kullanım oranlarında da farklılıklar görülmektedir. Ülkemizde sosyal medya kullanım oranları yükselmeye devam etmektedir. Son istatistiklere göz attığımızda Türkiye sosyal medya kullanım oranlarında Avrupa sıralamasında bulunmaktadır.


Sosyal Medyada bilgi paylaşımı ise hiçbir maddi ücret gerektirmeden kitlelere kolay bir şekilde yayılmaktadır. 

Scroll to Top