TASAGRAMCI NE DEMEK!?Blog Yazısı

TASAGRAMCI NE DEMEK!?

tasarimci-ve-tasagramci


Tasagramcı (Tasarımcı+Programcı)


“Tasarım yapmak, dijital grafik ile uğraşmak tam olarak özel yetenekler gerektiren bir iş. Kendinizi bu konu hakkında yetenekli hissediyorsanız elde var bir manasına gelmektedir. Bilgisayarın bir işlevi yapmak adına tasarlanmış komutlar zinciridir. Her ikisinin de odak noktası bilgi, disiplin ve beceriden geçmektedir.”


RIA, programcı ve tasarımcıların beraber çalışması sebebinden dolayı, her iki şekilde de birbirlerinden etkilenmeleri ve rollerini bu yönde düzenlemeleridir. Tasarımcılar JavaFx, Flex, Curl benzeri script bazlı araçları kullanarak arayüz kodları yazarken bir nevi programcılık yapıyorlar. Programcılar ise yazdıkları uygulama kodlarını tasarımla birleştirmek adına tasarım temellerini öğreniyorlar.

İşte bu sebep dolayısıyla her iki pozisyonu anlatım eden Devigner (Developer + Designer) kavramı doğmuş oldu. Bizlerse bunu Türkçeye Tasagramcı (Tasarımcı + Programcı) adıyla çevirdik. Günümüzde hem kodları hemde tasarımı yapabilen kişi sayısı epey çoktur. Ancak kurumsal şirketler bu insanlara rol vermemektedir. Tasagramcı, ilk şekliyle asıl iş olarak tasarımcılık yapan ama ihtiyaç epey bir program kodlarına girip anlayabilen ve üstünde çalışılabilen şahıs olarak tanımlanmış kişiliktir.. Bugün için RIA programcılığı yapan şahıs da diyebiliriz.

Tasagramcının bilmesi gerekenler :

1. Yapmış olduğu tasarımı benimsemeli ve basılı veya internet`te kullanılan (web sitesi, banner) tasarımlar geliştirmiş olmalıdır.
2. Yazılım araçlarını (Flash, Flex vb.) kullanarak uygulama geliştirme becerisine sahip olmalı.
3. RSS, blog gibi yeni nesil teknolojileri takip ediyor ve uygulama becerisine sahip olmalı.
4. Sırf eğlence adına dahi saatlerinizi bir tasarım işiyle geçirebiliyor olmalısınız.
5. Yaratıcılık yeteneğiniz, geniş ufkunuz, kendi keşfettiğiniz yollar ve geliştirdiğiniz işler olmalıdır.

Scroll to Top