TİPOGRAFİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLERBlog Yazısı

TİPOGRAFİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

tipografi-ne-demek-tipografi-nedir


Tipografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnsanların yaşamında harflerin ve yazıların önemli bir yeri vardır. Bu konuda bazılarımız şüphesiz daha bilinçliyiz. 1456'da matbaanın icadından ve daha sonra bilgisayarın oluşumundan bu yana pek çok degişiklik meydana gelmiştir. Son yüzyıllarda tipografinin gelişimi hız kazanmış, bu süre içinde yazı karakterlerinin yapılarında ve boyutlarında müthiş bir değişim olmuştur. Değişim hala devam etmektedir.

Fontların bu müthiş istilası yazı kullanımını kolaylaştırmıştır. Artık istediğiniz fontu bilgisayarınıza indirerek rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Fakat daha sonra önemli bir sorunla, kalite problemiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Sunulan harflerin sadece küçük bir bölümü güzel. Halkın iyiyi kötüden ayıramaması ise bir başka sorun. Kolay bir yol olarak sürekli bilgisayar kullanılması beraberinde başka problemlerleri beraberinde getirir.
Tipografide çok sayıda kural ve onları uygulamak için çeşitli yollar vardır. Hataları görmek için eğitimli ve çok pratik yapmış bir göze her zaman ihtiyaç vardır, çünkü bilgisayarınız maalesef bir tanrı değildir.

Bize yardım eder fakat, mükemmel değildir. Altın kural "doğru olması degil , doğru görünmesi gerekir"dir. Bunu ancak tipografi ile ilgiliyseniz görebilirsiniz. İşte bu noktada yazının gerçek uzmanı bir amatörden ayrılabilir. Eminim hepimiz hemen hemen her gün çok sayıda yanlış tipografik metinle hepimiz karşılaşıyoruzdur.


Tipografinin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun harflerin kapalı ve açık alanları arasındaki dengedir. Bunun bir Ekslibristeki yanlış uygulaması, resim ve yazıyı daha karmaşık hale getirmektedir. Yazı ve resim her zaman uyum içinde olmalıdır.


Tipografik bir Ekslibriste kompozisyona yardım edecek bir imaj da yoktur. Onu sadece harflerin gücüyle oluşturmak zorundasınız. Harfler gerçek hayatın referanslarıdırlar. Kişiliği, karakteri yansıtır. Bu yansımayı el yazımızda görebiliriz. Grafolojiye fazlasıyla inanırım. Elyazısı kişiligimizi en iyi yansıtan ve oldukça zengin bir göstergedir. Buna konuda verilebilecek en iyi örnek kendine has müsveddeleri ile Leonardo da Vinci'dir.


 

Scroll to Top