AMBALAJ TASARIMI NEDİR ?Blog Yazısı

AMBALAJ TASARIMI NEDİR ?

Ambalajlar tüketici ve içerisinde bulunan ürün açısından çok büyük önem taşır. Bir ürün için ambalajlama işlemi yapılırken içerisindeki ürünün yapısına göre ambalajlama yapılmalıdır. Yani bu ürün kırılacak bir ürün ise sert malzeme, bozulacak bir ürün ise hava ile teması kesecek bir madde ile kaplama yapılmalıdır. Ambalaj sadece ürünü korumak için yapılmaz.. Ambalaj aynı zamanda içerisinde ürün hakkındaki özellikleri ve tüm bilgileri de vermelidir.


Bu bilgiler verilirken tüketicinin aklında hiçbir soru işareti kalmaması açısından basit ve açıklayıcı olması gerekmektedir. Çünkü tüketicinin sorma hakkı yoktur. Bunun yanı sıra ambalajın koruyuculuğu, bilgi vermesi gibi temel özelliklerin yanı sıra ambalaj tasarımı da büyük önem taşımaktadır. Çünkü ürünün tasarım çalışması tüketici ile ürün arasında ki tek duygusal bağdır. Eğer bu iş profesyoneller tarafından yapılırsa tüketici açısından mutlaka olumlu sonuçlar doğuracaktır.


Bu bilgileri düzenleyecek ya da sıralandıracak olursak, ambalaj tasarlarken tasarımcı ürün detaylarını bilmeli ve iyice anlamalıdır. Böylece ürüne en uygun tasarımı yapacaktır. Bunun yanı sıra ambalaj üzerine ağırlığı, üretim tarihi, fiyatı, son tüketim tarihi, markası, ürün içeriği, kullanım talimatı ve kalite belgeleri gibi tüketicinin aklına gelebilecek önemli bilgiler yerleştirilmelidir. Ürün tasarımı yaparken bir diğer yapılması gereken ise üzerinde markanızın logosunu ve iletişim bilgilerini mutlaka bulundurun. Ambalaj boyutu, rengi, şkli, maddesi, tüketici gözü üzerinde büyük etki yaratacaktır.. Ambalajda ki renk seçimi çok önemlidir. Çünkü renkler duyguların tetiklenmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda dikkatini de büyük ölçüde ürüne çekmesini sağlar. Ambalaj tasarımı yapmanın inceliklerinden biri ise ürünün tanıtımı için kuşkusuz en önemli olan yer üst tarafıdır. Üst tarafın karışık bir şekilde düzenlenmemesi ve tüketiciye hitap etmesidir.


Ambalaj tasarımı yaparken ambalajın üzerine ve ya yan taraflarına resim de koyabilirsiniz. Fakat bunların uzman ellerde ve profesyonelce yapılması gerekir. Bu şekilde ürünün kendi fotoğrafını ya da tüketicilerin dikkatini çekebilecek başka resimlerde koyabilirsiniz. Tasarım ne kadar farklı olursa ürün o kadar fark edilecek ve diğer muadili olan ürünlerden kendini ayıracaktır. Ambalaj tasarımları için günümüzde artık 3d çizimler ve karakalemlerde önem arz etmektedir. Hatta aklınızda ki ambalaj tasarımının ilk önce kara kalem çalışmasını yaptırabilir daha sonra uzman ellerde bunu profesyonelleştirebilirsiniz. Ambalaj tasarımı yaptırırken bu işi mutlaka ciddiye almalısınız çünkü üreteceğiniz her üründe aynı ambalajı kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple iyice içinize sindirmeli ve bu işe gerekli özeni ve zamanı ayırmalısınız.


Ambalaj tasarımı yaparken sadece ürünü vitrindeki görünümü ile değerlendirmemek, düşünmemek gerekir. Yaptığınız kampanyalarda da bu ambalajı kullanabilirsiniz. Yani bu da başka bir  vizyondan işe bakılması gerektiğini düşündürmelidir. Yani sadece tasarımcılarla bu iş halledilmemeli aynı zaman da reklam tasarımcıları ile de görüşülmeli ve bir fikir diyaloğuna girilmelidir. Bunların sonucunda ancak kesin bir karar verilmelidir.


 Aşağıdaki örnekler, incelemek ve ilham almak için sözlerden daha değerli olacaktır diye düşünüyoruz. Keyifli incelemeler.


ambalaj-ornekleri



ambalaj-tasarimi-ve-yaraticilik


 

Scroll to Top