Anahtar Kelime Nedir?Blog Yazısı

Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar Kelime Nedir?


Bir yazıyı en kısa ve en açık şekilde yansıtan kelime ya da kelime grubu ifadesi anahtar kelimenin sözlük anlamıdır. Anahtar kelimeler yazacağınız her türdeki makalenin özüdür.


Bir edebi ya da bilimsel makalede anlatılmaya ve açıklanmaya çalışılan bir konu vardır. Bu konunun ne olduğu genelde bir iki cümle ile açıklanır. Bir giriş mahiyeti taşır. Anahtar kelime ise bu bölümün de kısaltılmışıdır. Tüm süslü ifadeler çıkarılarak asıl vurgulanmak istenen yerin geriye kalması anahtar kelimenin oluşumudur. Ayrıca anahtar kelimeye başlık dışında kelimeler de eklenebilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse:


Diyelim ki bizim Ahmet bir makale yazdı. Makalenin konusu olarak da “Osmanlı Devleti’nin 14. Yüzyıldaki Gelişimi ve Başarıları” olarak belirledi. Ardından Ahmet yazacağı makalenin başlığına da konusu ile aynı ifadeyi girdi. Şimdi Ahmet’in anahtar kelimeleri bulması gerek.


Bu konu başlığıyla birden çok anahtar kelime türetilebilir ve bir makalede mutlaka geçmesi gerekir. Anahtar kelimenin neden önemli olduğunu birazdan belirteceğiz.



Konumuz “Osmanlı Devleti’nin 14. Yüzyıldaki Gelişimi ve Başarıları” idi. Şimdi bu cümledeki süslü ve gereksiz kelimeleri atarsak şu şekilde güçlü anahtar kelimeler elde edebiliriz:



  • Osmanlı Devletinin Başarısı

  • Osmanlı Devletinin Başarı Sırrı

  • Osmanlı Devleti Gelişim Dönemi

  • Osmanlı Devleti 14. Yüzyıl

  • Osmanlı Devleti

  • Osmanlı Devleti Ne Kadar Gelişti?


Görüldüğü gibi bu anahtar kelime sayısı bu şekilde daha da çeşitlendirilebilir. Anahtar kelimedeki sözcüklerin konuda yada başlıkta geçiyor olması gerekmez. Son örnekte olduğu gibi anahtar kelimeleri soru cümlesi şeklinde de oluşturabiliriz.


Ahmet bu kelimeleri bulduktan sonra  istediklerini seçip makalesinin içinde sıkça geçirebilir. Tabi hangi kelimenin daha yararlı olacağı konusu da vardır. Bunu ilerleyen yazılarımızda açıklayacağız.


Anahtar kelime yazdığınız yazı ya da sitenizin ana konusu hakkında bilgi verir. Tüm yazılanları kısaca özetlersek anahtar kelime sitenizin özetidir. İnternette bilgi arayan kişiler bu özet sayesinde sizin sitenizdeki makaleyi bulur ve okur. Anahtar kelimenin en önemli özelliği de budur.


 

Scroll to Top