Bilişim NedirBlog Yazısı

Bilişim Nedir

Bilişim kavramı, teknoloji ve bilginin birlikte kullanılarak üretilen sonuçlar olarak kısaca tanımlanabilir. Bilişimin birkaç yönü vardır; bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu.


İnternet ağı sayesinde veriler, elektrik kabloları gibi kablolar ve telefon hatları gibi bağlantı şekilleri ile, bilgisayarlar arasından taşınabilmektedir. İşte internet de, bu genel iletişim ağının adıdır. Bu ağ bilgisayar üzerinden görüntü göndermemize, veri göndermemize ya da ses göndermemize yarar. Günümüzde internet üzerinden telefon gibi konuşmamıza olanak tanıyan bilgisayar programları vardır. Bu programlar internet üzerinden bir bilgisayardan başka bir bilgisayara bizim ses ve görüntümüzü aktarabilmektedir. Örneğin; msn. Bu programlar bilgimizi başkaları ile paylaşmamıza yardımcı olmaktadır. Bunun yanında sevdiklerimiz ile bilgisayar üzerinden görmemize sesini duymamıza yardımcı olur.



Bilişim bize paylaşmanın yolunu da göstermektedir. Bilgisayar hayatımızın hemen her alanına girerken, bu alanları nasıl kullanacağımızı öğrenmemek bizi kolay yaşamdan uzaklaştırabilir. Bilgisayar programlama ve günlük hayatımızın içerisine bilgisayar kullanmayı katmamız, bize yeni bir dünyanın kapılarını aralar. Ve şu da bir gerçektir ki, bilgisayar öğrenmenin yaşı yoktur. Bilişimin en önemli tarafı hiç şüphesiz toplumdur. Toplum, bilgisayarı kullanarak bilgi ihtiyacını karşılayabilmektedir.


Bilişim dünyasının temelde bilgisayar ve bilgisayar yazılımlarının insanların ihtiyaçlarına göre düzenlendiği dünyadır. Günümüz koşullarında dünyada etkin bir şekilde varlığımızı sürdürebilmek için bilgi ve bilgiyi kullanmak gerekir. Bilişim bize bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak hayatımızı kolaylaştırır.


Son yıllarda e-Devlet projelerini sıkça duymaktayız. Hem haber programlarında hem de çevremizde bununla alakalı pek çok yazı görebiliriz. Bu uygulama hakikaten de eskiden insanları yoran pek çok uygulamayı kolaylaştırmıştır. Örneğin; pasaport çıkarmak için uzunca bir sıraya girip saatlerce bekliyorduk. Aynı şekilde, vergi ödemek için de sır bekliyor ve yoruluyorduk. Artık pasaport çıkarmak için ya da vergi ödemek için bu sıraları beklememize gerek kalmadı. Günümüzde bu tür işlemleri, elektronik olarak internet üzerinden yapabiliriz. Bilgisayarımızın karşısında, internet üzerinden vergi ödeyip pasaport başvurumuzu yapabiliriz. Bankada ne kadar paramızın kaldığını görmek için internet bankacılığı hizmetini veren bankalardan da yararlanabiliriz. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir gayet tabi.


 

Scroll to Top