Çalışanlar ve İş hayatıBlog Yazısı

Çalışanlar ve İş hayatı

 


Öncelikle çalışanlara  “kulak vermek” gerekiyor… Onlar ne istiyor? En basit anlatımla “adam yerine konulmak!”..


Çalışanlarınızı mutlu etmek istiyorsanız, onlara ne istiyorlarsa verin. Hem de hiç çekinmeden… Çünkü istekleri son derece makul. Sanıldığının aksine “yüksek ücret”, maliyetli yan haklar ve para ödüllerinin peşinde değiller. “The Enthusiastic Employee” (Mutlu Çalışan) kitabının yazarı David Sirota’nın 2,5 milyon kişi üzerinde yaptığı araştırma çalışanların son derece “makul” talepleri olduğunu ortaya koyuyor. Öncelikle “adalet”, “takdir edilmek” ve “arkadaşça bir işyeri” istiyorlar. Yaptığımız araştırmada bu 3 ana başlık altında çalışanların 14 temel isteği olduğunu ortaya çıktı. “Çalışan insanların yüzde 95’i yeni bir işe başladıklarında motivasyonları çok yüksektir. Anca, 6 ay sonra bu heyecanı kaybetmeye başlarlar. Çalışmaya karşı alerjisi olanlar ise sadece yüzde 5’lik bir gruptur. Yani şirketler çalışanlarını motive etmeye çalışmaktan çok onların motivasyonunu bozmamaya çalışmalı.


Eğer, bir kurumda çalışanlar yaptıkları iş konusunda ‘heyecanlı’ ve ‘istekli’ değilse çalışanların ‘mutlu’ olması ve o kuruma değer yaratmak için ‘hevesli’ olması mümkün değil. Çalışanlarını mutlu etmek ve onların motivasyonunu yüksek tutmak isteyen kurumlar onların temel isteklerini karşılamalılar. Çalışana ne istiyorsa vermeliler. Çünkü çalışanların istekleri sanıldığı gibi sınırsız değil.


Sizce, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışanlara ne kadar önem ve değer veriliyordur? Kendi kurumunuzda buna ilişkin uygulamalarınız var mıdır?



14 Temel İstek


Türkiye’de çalışanların şirketlerinden neler istediğini araştırdığımızda ise karşımıza 14 temel istek çıkıyor. “Adalet”, “takdir edilme” ve “iyi bir ortam” ana başlıklarının her birinin altında 5 farklı istek bulunuyor. Bu 14 temel isteği ise şöyle özetlemek mümkün:


° Kendilerine saygın bir insan gibi ve adaletli davranılması.


° Yöneticileri tarafından takdir edilmek.


° Adil biçimde ödüllendirilmek.


° Katılımcı bir yönetim biçiminin benimsenmesi.


° Yetenek ve sorumlulukları doğrultusunda yetki ve inisiyatif almak.


° İşleri ve kurumu ile gurur duyabilmek.


° Arkadaşça bir işyeri ortamı.


° İşyerinde çeşitli etkinliklerle pozitif bir hava yaratılması.


° Net iş tanımı ve standartlara göre çalışmak.


° Bireysel gelişim olanakları sağlanması.


° Kariyer planlaması.


° Heyecan verici yeni fırsatlara açık bir yapı.


° Adil bir ücret almak.


° İş güvencesi ve sağlık sigortasına sahip olmak.


 

Scroll to Top