E-TİCARET PAZARLARI NASIL SEÇİLMELİDİR ?Blog Yazısı

E-TİCARET PAZARLARI NASIL SEÇİLMELİDİR ?

Elektonik ticaret, dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticaretin vazgeçilmezi olarak işletmelerin hayatına girdi. İşletmeler e-ticaret'e başlamadan önce mutlaka doğru hedef pazarları seçerek bu sürece başlamalı. Bu yazımızda hedef pazarın ne olduğu ve e-ticaret hedefiniz için nasıl seçim yapmanız gerektiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.


Hedef pazar ne anlama gelir?


Öncelikle satış ve pazarlama dünyasında sözlük anlamı, E-ticaret işletmesinin hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da gruplarına hedef pazar denir. E-ticaret hedef pazarınız, bir bölge, bir il, bir kıta veya kitle olabilir.


Hedef e-ticaret pazarının belirlenmesi, sürece başlamadan önce ihtiyaçları, pazarın yapısını, rekabet durumunu ve karlılığı analiz etmeye olanak sağlar. Böylece daha doğru bir planlama yapmaya olanak sağlar.



E-ticaret hedef pazar seçerken nelere dikkat etmek gerekir?


E-ticaret alanında hedef pazarınızı seçerken aşağıdaki temel faktörleri dikkate almanız önemlidir. Her pazarın kendisine özel dinamikleri olabilir fakat temel dikkat edilmesi gereken faktörler şu şekildedir;



  •          Firmanızın kaynakları

  •          Ürünlerinizin özellikleri

  •          Sektörel pazarın yapısı ve durumu

  •          Piyasa rekabet durumu


O zaman Türkiye'de e-ticaret pazarları nasıl olabilir?


Dünya'da yaygınlaşan e-ticaret faaliyet alanı ülkemizde hızla gelişmekte ve işletmeler e-ticarete adapte olabilmektedir. Dikey birçok e-ticaret pazarı bulunmakla birlikte, küçük işletmeler uzman oldukları alanlarda farklılaşarak e-ticaret sitelerini hayata geçirmektedir.


Basitçe özetlememiz gerekirse; Bakir olan ve rekabet edebileceğiniz bir alanı seçmek önemlidir. Cep telefonu ve bilgisayar alanında bir e-ticaret sitesi kurarak rekabeti zor bir pazarı tercih etmekten ise, dikey ve büyümeye açık fırsatları değerlendirmek daha mantıklı olur.


 

Scroll to Top