Eğitimi Destekleyen Kültürel Altyapı ile İtalya’da Eğitim AvantajlarıBlog Yazısı

Eğitimi Destekleyen Kültürel Altyapı ile İtalya’da Eğitim Avantajları

Bir insanın üreticiliği ve gelişimi esasında içerisinde bulunduğu ortam ile bağlantılıdır. Etrafında gördüğü diğer insanlar, coğrafya ve yapılar zihinlerimizi şekillendirmekte ve bilincimize yol göstermektedir. Bu sebeple özellikle mesleğimizi belirlediğimiz üst öğrenim seviyesi olan üniversite sürecimizde içinde bulunduğumuz coğrafya doğrudan gelecekte yaşayacağımız coğrafyayı da etkilemektedir.



Bu bilince erişen birçok insan eğitimlerini daha iyi yerlerde yapmak için şehir dışına hatta yurtdışına çıkmaktadırlar. Takip edilen rotalardan birisi de İtalya olmaktadır. Avrupa’nın gözde eğitim kurumlarına sahip olan İtalya, bu yapıyı sağlarken kültürel altyapısına da dayanmaktadır. Öyle ki, 51 Unesco Dünya Mirası ile bu alandaki rekor İtalya’ya aittir. Bunun yanı sıra turizm için de yoğun ilgi gören İtalya, demografik yapı zenginliğini de dinamik şekilde ayakta tutmaktadır.


Tüm bunların haricinde ülke farklı konularda gelişime sahiptir. Denizcilik ve ticaret merkezleri, moda başkenti olarak görülen şehirleri, Rönesans dönemini doğuran Floransa’sı ile meslek tercihi ile İtalya’ya gelen öğrencilerin kendilerini geliştirmek için dünyanın en iyileri ile yakın temas kurma olanakları bulunmaktadır.


Türk Öğrenciler Neden İtalya’yı Tercih Etmeliler


İtalyan eğitim kurumlarının kaliteleri yanı sıra birtakım noktalar sebebiyle de Türk öğrenciler için uğrak bir eğitim rotası haline gelmiştir. Bu etkenlerin başında coğrafik benzerlik gelmektedir. Türkiye her ne kadar tüm iklimlere sahip olan zengin coğrafi bir yapıya sahip olsa birçok ilimiz Akdeniz iklim etkisindedir. Aynı şekilde İtalya da bir Akdeniz iklimi ülkesi olarak coğrafik benzerliğe sahiptir. Bunun sayesinde de İtalya’ya giden birçok Türk öğrenci iklimsel veya mevsimsel adaptasyon sorunları yaşamazlar.


İtalya ve Türkiye arasındaki mesafe çok uzak değildir. Uçak ile yapılacak bir seyahatle kalkış ve varacağınız yerlerin Türkiye’nin en doğusu ile İtalya’nın en batısı olarak kabul etsek dahi en fazla 3 saatlik bir yolculuğun sonunda ulaşımınız mümkündür. Bu sayede de kolaylıkla ulaşım sağlanarak ülke ziyaretlerinizde zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.


İtalyan üniversitelerinde yıllık harçlar öğrencinin yapacağı gelir beyanı ile belirlenmektedir. Bu sayede birçok öğrencinin ülkede eğitim alması sağlanmaktadır. Euro ve Türk Lirası arasındaki dengeyi de göz önüne aldığımızda ortalama gelire sahip bir Türk öğrenci gelir beyanı esası ile yıllık harç denkleminde çok daha cüzi ücretlerle eğitim fırsatı yakalayabilecektir.


İtalya’da lisans eğitimi üç yıl sürmektedir. Bu sebeple daha kısa sürede mesleki yeterliliğe ulaşmak mümkündür. Türkiye ile İtalya arasındaki kredi uyuşmazlığı da Bologna süreci sayesinde sorun yaratmamaktadır. İtalya’daki bir üniversiteden alınan bir lisans diploması YÖK tarafından tanınmaktadır. Bunun yanı sıra söz konusu diplomanın tüm dünyada geçerliliği de bulunmaktadır.
Tüm bu sayılan faydalardan ve dahası sebepten dolayı İtalya’ya eğitim için gelen yabancı öğrenci sayılarının önemli kısmını Türkiye’den gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Diğer ülkeler ise sırasıyla Amerika, Çin, İran, Polonya ve Azerbaycan’dır.


 


İtalya’da Yaşam Masrafları


Dünyanın herhangi bir noktasına gidilse de öğrencilerin değişmeyen en büyük sıkıntısı mali geçim derdidir. Bu sebeple öğrenci adaylarına İtalya’daki ortalama geçim miktarlarını ve İtalya’nın bu konuda öğrencilere destekleyen uygulamalardan bahsetmek gerekmektedir.


Tabi ki şehirden şehire değişmesi muhtemel olmakla birlikte ortalama yaşam giderleri şöyledir. İtalya’da tutacağınızı bir yurt odası ya da öğrenci evi, tek kişilik stüdyo dairenin kirası ile kullanım sırasında oluşacak faturalara karşın 300 ila 700 Euro arasında değişen bir gider oluşmaktadır. Beslenme masrafları ise 100 ila 200 Euro arasında değişirken şehir içi ulaşıma ayrılan ortalama gider 30 ila 50 Euro arasındadır.


Tüm bu giderlerin öğrencilerin hayatındaki mühim etkileri olduğunu bilen İtalya Eğitim Bakanlığı, başarılı öğrencilere yüksek miktarlarda burs olanağı sunmaktadır. Söz konusu burslar geri ödemesiz olmakla birlikte, yaşam giderlerinin yanı sıra eğitim masraflarını oluştura yıllık harçlar için de ayrı burslar bulunmaktadır.


Burs imkanına ulaşamayan veya burs alsa dahi daha iyi maddi olanaklara sahip olmak isteyen öğrenciler için ise İtalya’ya uzun dönem öğrenci vizesiyle giden kişilere haftalık 20 saat çalışma izni verilmektedir. Bu sayede yaşam masraflarının birçoğunu karşılayacak maddi kaynak oluşturulabilmektedir. Bu süreci takiben ise mezun öğrenciler, 1 yıl daha iş aramak için oturma iznine başvurma hakkına sahiptirler.


İtalya Öğrenci Vizesi İçin Gerekenler


İtalya’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin uzun süreli vizeye başvurmaları gerekmektedir. Uzun süreli öğrenci vizesi almak için ise birçok evrak ve kırtasiye işlemi bulunmaktadır.


Gerekli evraklardan örneklemek gerekirse, İtalya’daki eğitiminiz bittikten sonraki 3 ay için geçerli olan pasaport, pasaportunuzun işlenmiş sayfalarının fotokopisi, başvuru yapılan okuldan alınmış ön kayıt belgesi ve birçok daha belge gerekmektedir. Bu işlemlerin sağlıklı yürütülmesi önem arz etmektedir. Herhangi bir hata veya gecikmede İtalya’daki eğitim fırsatınızı kaçırabilirsiniz. Bu sebeple iyi bir danışmanlık kurumuyla iletişime geçmek de fayda bulunmaktadır. Bu konuda Pava Education sizler için doğru bir tercih olacaktır. Sizler de pavaedu.com adresine girerek gerekli yardım için bilgi alabilirsiniz.


İtalya Eğitim Sistemi ve Süresi


İtalya’da lise öğrenimi tamamlandıktan sonra öğrencilerin seçebileceği üç farklı yol bulunmaktadır. Mühendislik ve mimarlık eğitimi veren teknik üniversiteler bunların başında gelmektedir. Mimarlık için merkezi sınava girmek gerekirken, mühendislik için ise üniversitelerin kendi bünyesinde yaptığı sınavlara girmek gerekmektedir. Diğer bir yol ise sanat ve müzik eğitimi veren sanat okullarıdır. Kendi özel sınavları mevcuttur. Son lisans yolu ise genel üniversite ve bünyesindeki fakülteler. Bu kurumlar kendi idari yapılarına kendileri karar verebilmektedirler ancak büyük bir çoğunluğu 3 yıllık lisans eğitimi sunmaktadır. Söz konusu lisans eğitimi sonucunda ise BA derecesiyle ya da ona denk olan seviyeyle mezun olunmaktadır.


Lisans eğitimlerinin birçoğu İtalyanca verilmektedir ancak bunun yanı sıra tamamıyla İngilizce eğitim görebileceğiniz üniversite ve fakülteler de bulunmaktadır. Bu sebeple tercih edeceğiniz eğitim diline göre ya İtalyanca dil sertifikasına ya da IELTS, TOEFL ile İngilizce dil sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Gerekli yeterliliğiniz olmadığı takdirde üniversitede eğitim hayatınıza başlamanız mümkün değildir. Zira İtalyan üniversiteleri bünyesinde öğrencilerine dil hazırlık sınıfları imkanı bulunmamaktadır.
Bu sebeple eğer yeterli dil yeterliliğine sahip değilseniz. Özellikle İtalyanca dili ile eğitim görmek istiyorsanız. İtalya’daki dil okullarına rağbet göstermeniz doğru olacaktır. İtalyan bir ailenin yanına kalarak yoğun şekilde dil eğitimi verilen bu okullarda kısa sürede yeterli dereceye ulaşabilir ve hayalinizdeki eğitime bir an önce başlama fırsatını yaratabilirsiniz.


Bu konuda da sizler için en iyi dil okulunu ve bunun yanında konaklayacağınız İtalyan aileyi bulma konusunda pavaedu.com adresine yollayacağınız form ile danışmanlarla iletişime geçebilir ve kendiniz için en iyisini bulmak da yardım alabilirsiniz.


Son olarak


İtalya’daki üniversiteler dünyanın sayılı listelerinde yer almaktadır. Bu kaliteli eğitimi destekleyen günlük hayatı insan gelişimini kolaylaştıran bir yapıya da gündeme getirmektedir. Tüm dünyadan öğrenci çekmeyi amaçlayan İtalyan eğitim sistemi bunun için öğrencilerine olanaklar sağlamakta ve giderler için adil bir ortamı amaçlamaktadır. Sizler de bu fırsatlardan yararlanmak ve hayatınıza kaliteli bir damga vurmak istiyorsanız, İtalya sizleri beklemektedir.

Scroll to Top