freelance ne demek ?Blog Yazısı

freelance ne demek ?

Freelance Nedir?

Freelance kısaca bağımsız çalışmak anlamında kullanılıyor. Yani bireysel olarak proje, tasarım, yazılım üreten ve geliştiren deneyimli kişiler, bağımsız olarak firmalara, kişilere, kurumlara işler yapıyorlar. Bu durum Freelance Çalışma olarak anlatılır.


freelance ne demek

Freelance Çalışmanın Önemi

Freelance çalışan kimseler, genellikle bir ajansın çok büyük ücretlerle yaptığı bir işi daha az bir rakama yaparlar. Evden çalıştıkları için bir firma kadar çok giderleri bulunmaz. Bu yüzden daha uygun fiyatlarda çalışırlar. İşveren için bu durum büyük bir avantajdır, prosedürsüz ve birebir görüşerek çalışır. Freelance çalışanın kendisini ispat etmesi, kuvvetli referanslara ve ciddi bir portfolio'ya sahip olması gerekir. Zaten freelance çalışanların büyük bir bölümü, işlerinin büyük kısmını çalıştıkları firmaların birbirlerine o kişiyi tavsiye etmesi ile elde ederler. Ancak freelance çalışan açısından sürekli iş bulamama ihtimali vardır ve bir bakıma riskli bir çalışma alanıdır. Çoğu kişilar, bir başka işte çalışırken aynı zamanda freelance olarak çalışarak bu ihtimali azaltırlar. İşverenlerin ise bir riski bulunmamaktadır, hatta ki daha kazançlı sayılırlar.

Türkiye'de Freelance 

Türkiye'de bu alanda çok yerleşik bir yapılanma olmasa da freelance çalışanların sayısı bir hayli fazladır. Firmalar güven ve sonuç ilişkisi ile hareket ediyorlar. Verilen iş düzgün, zamanında ve istenilen özelliklerde teslim edilmiş midir, buna dikkat ediyorlar. Türkiyede firmaların bir ısrarı da çalışanla yüz yüze görüşmek istemeleri, aksi halde çok fazla güvenemiyorlar. Fakat tüm dünyada birbirini görmeden iş yapan çok kişi var, mesela Hindistan'daki bir yazılımcı Amerikada ki müşterisine iş yaparken, Amerika'daki bir tasarımcı da Paris'teki bir firmaya illüstrasyon hizmeti sunabiliyor.

Türkiye'de aşılması gereken birçok konu var; bunlardan biri de, freelance çalışan kimselerin sanki bu işi keyfi yapıyor, ek iş olarak çalışıyor düşüncesidir. Keyfi de yapsa, ek iş olarak da yapsa, tek iş olarak da yapsa bu kimseyi alakadar etmeyen bir konudur. İşi yapanın profesyonelliğinden ziyade yaşam tarzının incelenmesi, alakasız soruların sorulması, o kişinin yaptığı işlerin amcaoğlu ve teyzeoğlunun işleri ile kıyaslanması Türkiye'de bu konuda henüz magazinsellikten öteye geçilemediğinin bariz bir göstergesi olabilir.

Firma sahiplerinin de bu konuda biraz eğitim almaları, profesyonel anlamda işini yapanlara daha çok fırsat ve imkan vermeleri kendileri açısından büyük bir adım olacaktır.


Freelance hayatı keşfetmek ve giriş yapmak için mükemmel bir kaynak: Freelancer Path


 

Scroll to Top