İyi Satıcı Olma RehberiBlog Yazısı

İyi Satıcı Olma Rehberi

1)     İyi satıcı hangi kişilik özelliklerine sahip olmalı?


İyi bir satışcı olmak için sosyal bir insan olmak şart, çünkü işimiz insanla. Dolayısı ile insan ilişkileri kuvvetli, ikna kabiliyeti yüksek kişilerin satışta başarılar yazdığını görüyoruz. Mümkün olduğunca fazla insan tanımak satışcıyı yada satışcı adayını daha sosyal bir insan yapar, tüm müşteri tipleri tipik insan tipleri olduğundan daha fazla gözlem yapabilme ve durumlara karşı tutumlar geliştirebilme özelliğini kazandırır. Satışcı önce kendini satmalı, müşteri satılan ürün yada hizmetten önce satıcıya güvenir, dolayısı ile canlı, enerjik, dışa dönük bir kişiliğe sahip olunması gerekir. İyi bir satışcı tüm gününü hatta yaşamını planlar, plansız asla hareket etmez her zaman başarmayı bekleyen hedefi vardır, hedefe ulaşma stratejilerini de önceden muhakkak planlamalıdır. Satış okulu olmayan tecrübe ve kişisel gelişimle geliştirilen psikolojik ve sosyal kanunları olan sosyal bir bilimdir. İyi bir satışcı öğrenmeye mutlaka açık olmalıdır.



2)      Satışta tecrübe ne kadar önemlidir?


Satışta istek, hırs ve kendine olan güven çok önemli olsada, iyi bir satışcı olabilmek için tecrübe şarttır. Bir satışcı herşeyi satamaz ve doğumdan satışcı olmak yeterli değildir. Tecrübeyle birlikte, satış strateji ve taktiklerini iyi bilmek satış rakamlarında muhakkak artış getirecektir. Satış tecrübemizi geliştirmek için mutlaka bu alanda kişisel gelişimimizi arttırmalı, satışın psikolojisini anlamalı, fark yaratan küçük şeylere özen göstermeli, iyi hazırlanmalı ve doğru zamanda harekete geçerek satış eylemimizi tamamlamalıyız. Yapılan satışlarda müşteriyi AIDA ile yani Başarılı bir satış eyleminin dört temel şartını yerine getirerek satın almaya yönlendirebiliriz, müşterinin dikkatini çekerek, satılacak ürün yada hizmet ile ilgilenmesini sağlayarak, satılan ürün yada hizmete karşı arzu uyandırarak ve eyleme geçip satışı kapayarak satış yeteneğimizi arttırabiliriz.


3)     Satıcının imajı nasıl olmalı?


Satışta imaj son derece önemlidir, çünkü satış son kullanıcı ile ilk temas halidir. Bu ilk temas müşteri gözünde son derece etkileyici ve akılda kalıcı olmalıdır. Satışcının imajı milyon dolarlık firmaların müşteri karşısında duruşudur. Satıcının imajı son derece modern, sektöre göre değişiklik göstermekle birlikte çoğunlukla takım elbise ve kravat, bayanlar için etek ve gömlek, taranmış saçlar, traş olunmuş sakal, temiz ve güzel kokulu olmalıdır. Satıcı imajını sektöre görede oluşturabilir, ancak bu temel özelliklerden sadece kıyafet değişebilir, satış mesleğini edinmiş kişi hayatı boyunca bakımlı olma durumundadır.


4)     İyi satıcı olmak için hangi eğitimleri almalıyız?


Satış bilmeyenler için bir ticaret, profesyoneller için bir bilimdir diye güzel bir söz vardır. İyi bir satışcı olmak için kişisel gelişimimize fazlaca yatırım yapmalıyız. Diksiyon ve artikülasyon becerimizi geliştirmeli, Sunum becerilerimizi arttırmalı, Müzakere tekniklerini bilmeli, sektörel bilgiler üzerine yazılmış kitapları okumalı ve iyi bir analizci olmalıyız. Elbette satış üzerine yazılmış sınırsızca kitap var, ancak kişisel eksikliklerimizi farkedebilmeli satışın hangi alanında noksanımız varsa bu alanları gidermeliyiz. Satış stratejileri kitaplarını okumalı, Müşteri Tipleri ve psikolojileri üzerine araştırmalar yapmalıyız. Doğuştan sanatçı doğulabilir ama yetenek geliştirilmezse körelip gider. Satışta böyledir mutlaka geliştirilmesi, sürekli öğrenmek için araştırılması ve hep yeni taktikler geliştirilmesi gereken bir bilimdir.

Scroll to Top