MySQLBlog Yazısı

MySQL

MYSQL nedir?


MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veritabanı yönetim sistemidir.


UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Kaynak kodu açık olan MySQL'in pek çok platform için çalıştırılabilir ikilik kod halindeki indirilebilir sürümleri de mevcuttur. Ayrıca ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir. Geliştiricileri, 500'den fazlası 100 milyon üzeri kayıt içeren 10.000 tablodan oluşan kendi veritabanlarını (200 terabyte civarında veri) MySQL'de tuttuklarını söylüyorlar.



MySQL, tuttuğu tablolarla çok kullanıcılı sistemlerde söz konusu olan erişim hakları sorununu başarılı bir şekilde çözmektedir. MySQL'in 4.0 sürümü ile birlikte "transaction" desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir. Bugün ise MySQL 5.0 ve 6.0 sürümlerinin isimlerini çok daha sık duymaktayız.


Ayrıca "veri tutarlılığını (referential integrity)" sağlama işinin programcıya bırakılması tercih edilmiştir, ancak bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir. Çünkü pek çok veritabanı programcısı VTYS'lerdeki veri tutarlılığı'nın esnek olmayan, zorlayıcı bir özellik olduğunu düşünmektedir.


Neden MySQL? :


Çok hızlı, güvenilir ve kullanımı kolaydır.


MySQL'e Python'dan Java'ya kadar birçok programlama dili ile erişilebilir.


Apache ve PHP ile beraber web-veritabanı uygulamalarında çok yaygın olarak kullanılır.


Apache-PHP-MySQL üçlüsü için hazırlanmış çok geniş bir yazılım yelpazesi bulunmaktadır.


Özellikle internet ortamında önem kazanan, çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahiptir.


MySQL'in Bazı Özellikleri :


Unix türevlerinden Amiga'ya kadar birçok farklı platformda çalışabilir.


Birden fazla CPU ile kolaylıkla çalışabilir.


60000'in üzerinde tablo, 5 milyarın üzerinde satır ile çalıştığı söylenen MySQL sistemler bulunmaktadır.


Transaction ve/ya atomik işlem kullanan çeşitli tablo tiplerini desteklemektedir.


Tabloların kontrolü, optimizasyonu ve tamiri hızlı bir biçimde yapılabilir.


Windows için ODBC desteği bulunmaktadır, ODBC 2.5 komutları tamamen desteklenmektedir.


Farklı karakter setlerini (iso8859-9, ...) ve onlara göre sıralama yapılmasını destekler, farklı dillerde hata mesajları verebilir.


Özellikle internet ortamında önem kazanan, çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahiptir.


 

Scroll to Top