Öğrencilerin Online Dünyasında Gizlilik ve GüvenlikBlog Yazısı

Öğrencilerin Online Dünyasında Gizlilik ve Güvenlik

İnternet ile iç içe olan öğrencilerin kimliklerini saklayabilmeleri ve güvenliklerini sağlayabilmeleri için ipuçları...


Klişe bir tabir olacak ama şimdiki gençler, kendilerinden önceki kuşakların hiç olmadığı kadar online dünya ile iç içeler. Bilgiye kesintisiz erişimin ve başka arkadaşlar ya da başka insanlarla daha sık sosyalleşme fırsatlarının avantajları olduğu kadar bazı tehlikeleri de mevcut.



Aslında yetişkinler için de geçerli olan bu tehlikeler; özellikle artan akıllı cep telefonları sosyal ağlar, forumlar vb. ile interneti giderek daha yoğun kullanan öğrencilerin, gençler için daha bir öne çıkıyor. Örneğin öğrenciler, öğrenimleriyle ilgili sitelerde, sosyal ağlar da ister istemez güvenliklerini tehlikeye sokabilecek çeşitli bilgiler paylaşıyorlar. Olası problemlerin önüne geçmek için basit bazı önlemler alabilirsiniz.


Şifre Kullanın


Fotoğraf, video vb. kişisel verilerinizin olduğu PC, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi cihazlarda şifre kullanın. Herhangi bir parola kullanılmadığı taktirde kimleri bu durumu lehine kullanabilir. Örneğin teneffüste ya da okul dışında cep telefonunuzu alan biri veya bir "arkadaşınız" cihazınızdaki bilgilere erişebilir. 

İyi bir parola rakamlar, harfler ve sembollerin karışımından oluşur. Cep telefonunuza "1234" gibi bir şifre koymak ya da parola olarak doğum tarihi kullanmak akıllıca olmaz.


Şifrelerinizi Paylaşmayın 
Kimi zaman çok yakın arkadaşlarınızla şifre / şifrelerinizi paylaşmak istediğiniz durumlar olabilir ama en iyisi parolalarınızı kendinize saklamanızdır. Şifrenizi paylaştığınız kişiyle aranız bozulursa ya da o kişiyi şeytan dürterse sıkıntı yaşamamak için en baştan hiçbir şekilde şifre paylaşmamak ve şifrenizin bulunmaması için özen göstermek en faydalısı olacaktır. 

Kayıp / Çalıntı durumuna karşı önlem
Akıllı cep telefonunuz, tablet bilgisayarınız vb. mobil cihazınız çalındığında ya da kaybolduğunda arkasından bir bardak soğuk su içmeyin. Çok isterseniz içebilirsiniz tabii ama coğrafi konum belirleme uygulamaları ile kayıp / çalıntı durumuna karşı önlem almak daha faydalı olacaktır. Cihazınıza yükleyeceğiniz bu program bir kayıp ya da hırsızlık vakasında cihazınızın yerini tespit etmenize olanak sağlar. Örneğin iPhone kullanıcıları Apple'ın ücretsiz Find My iPhone uygulamasından yararlanabilirler. 

Gizlilik Ayarlarınızı İhmal Etmeyin


Bir sosyal ağda yaptıklarınız sadece siz ve arkadaşlarınız arasında kalmıyor. Facebook, Google+, Tumblr vb. bir sosyal ağda arkadaşlarınız kadar öğretmenlerinizin, müdürünüzün de olabileceğini unutmayın. Profiliniz açık olması okul yaşantınızda hatta ileride iş yaşantınızda dahi sorunlara neden olabilir. 

Sosyal ağlarda yaptığınız şeylerin görülmesinin daha da ciddi bir tehlikesi bulunuyor. Kötü niyetli kişiler hesabınızdan başlayarak kolayca sizin hakkınızda pek çok bilgi toplayabilir ve bu bilgileri kötü amaçlar için kullanabilir.



Online İmajınıza Özen Gösterin 
Sosyal ağlar online kimliğinizi tanımlayan tek şey değil tabi. Bloglar, kişisel web siteleri, forumlar, fotoğraf ve video siteleri vb. kullandığınız pek çok tipte site size dair bilgiler içerir. Sadece ufak bir uğraş ile insanlar sanal dünyadaki hesaplarınızı, hareketlerinizi bir araya getirip sizi istemediğiniz bir şekilde tanıyabilir. Sanal dünyanın farklı olduğunu düşünmeyin ve online ortamlarda yaptıklarınıza dikkat edin. Sosyal ağlarda, forumlarda vb. bir şeyler paylaşırken öğretmeninizin, ailenizin ya da gelecekteki patronunuzun yaptığınız şeyi keşfedebileceğini unutmayın. 

Online Dedikodudan Kaçının 
Dedikodu, genç, yaşlı herkesin için ortak bir zaaf ama online ortamlarda yapılan dedikodunun dönüp sizi bulması çok daha büyük bir olasılık. Bir sözün nasıl ağızdan ağıza hızla yayıldığını tecrübe etmişsinizdir. Bir de bu sözün online ortamda herkesin görebileceği bir yerde olduğunu düşünün. O yayılma hızını katlanacağına emin olabilirsiniz. Uygunsuz sözlerin, fotoğrafların, yorumların vb. birkaç saat içinde tüm okulunuza yayılabileceğini aklınızdan çıkarmayın. İşin kötüsü internetteki hiçbir şey kaybolmaz yani siz olay unutuldu diye düşünürken hiç beklemediğiniz bir zamanda başınıza gene iş açılabilir. 

Konum Bilginizi Kapatın


Günümüzde pek çok sosyal ağ ya da mobil uygulama coğrafi konum bilginizi belirtmenize ve paylaşmanıza olanak sağlar. Konum bilgisinin sadece en yakın arkadaşlara açık olması, özellikle de küçük yaştakilerin fiziksel güvenliği alınması gereken bir önlemdir. Ebeveynler de online mesajların arkasında yatabilecek tehlikelere karşı çocuklarıyla konuşmalı, onları bilgilendirme ve gerekli önlemleri almalarına yardımcı olmalıdır. 

Kimlik Hırsızlığına Dikkat Edin 
Kimlik hırsızları üniversite öğrencileri ya da ek kart kullanabilen lise öğrencilerini hedef alabilmektedir. Eğer sahip olmadığınız bir hesaba dair e-postalar alıyorsanız bu postaları açmayın. Ne olduklarını çok merak ediyorsanız, kendinize hakim olmaya çalışın. 

Kimi zaman gerçekten kullandığınız bir hesapla ilgili resmi gözüken bir mail alabilirsiniz. Bu postaların gerçekten kullandığınız siteden geldiğine emin olun. Gelen adresi iyice kontrol edin ve emin olamazsanız kullandığınız siteye postayla ilgili soru sorun. Örneğin online oyun hesaplarının güncellemesi başlığı altında çok sayıda sahte mail bulunmaktadır. Bu maillerde hesap bilgilerinizi (kullanıcı adı/ şifre vb.) yazmanız istenir. Şunu unutmayın hiçbir firma (oyun, alışveriş vb.) mail yoluyla şifrenizi istemez.

Scroll to Top