POPART NEDİR ?Blog Yazısı

POPART NEDİR ?

Birinci Dünya savaşından hemen sonra, sanat akımlarına bir başkaldırı olarak gelişen pop-art akım, adında da geçtiği gibi popüler bir akımdır. Resimlerde, fotoğraflarda etkisini hızla hissettiren bu akım, klasik sanat için bir başkaldırıdır. Daha sonraları afişler, bisküvi kutuları, içecekler üzerinde kendine yer bulan bu akım, bir dönem kendini epeyce kabul ettirmiş fakat sonralarında unutulmuştur.


pop-art-nedir-nasil-yapilir


Yaklaşık 1-2 yıl öncesinde, tekrar moda olarak karşımıza çıktı bu pop-art akımı.


Pop-art, ilk olarak eski dönem film artistlerinin siyah beyaz kanvas tabloları ve duvar stickerları ile çok tutulmuştur. Halen devam eden bu akım, şu an kalın dokulu döşemelik kumaşlar, perdeler ve aksesuarlar ile çok beğeni kazanmıştır. Pop-art akımın çerçevelediği farklı bir dekorasyon anlayışı, biraz sanat kokan ama aykırı bir stil yaratmıştır. Şu an pek çok tasarımcının çalışmış olduğu objeler ve eskinin kutuları, resimleri tekrardan moda olmuştur. Hatta bu akımı ayakkabılarda, kıyafetlerde de sıklıkla görmekteyiz. Duvarlara uygulanan stickerlarda yarattığı tarz, modern evlere fazlasıyla değişiklikler getirmektedir. Hatta, son dönem çıkan paravanlar, raylı duvar sistemlerinde bile bu akımın etkileri çok tercih edilmektedir. İngilizlerin klasik ve dokunulmaz olan berjerlerinde, bir Maryln Monroe resmi olan döşemelik kumaşlar bile kullanılmaya başlanmıştır. Yarattığı tarz ile çok modern evler ile çok klasik evlerde bile kullanılabilen pop-art akım, kesinlikle denenmesi gereken bir sanat akımıdır.


Sanat, sanatçının yarattığı farklı algılar ile ortaya çıkmaktadır. Pop-art akımda yaratılan tablolara baktığınızda, gerçek formların alaya alınması sonucu ortaya çıkan farklı bir tarz vardır. Dik başlılık, dünyaya farklı bir bakış açısı yaratmak istenmektedir, belki de bir sanatçının yaratabileceği en iyi algıdır. Hayatın bir eğlencesinin olduğunu ve gelişen bir yaşam tarzı içinde bulunduğunu gösteren pop-art akımının yarattığı dekorasyon ve sanat dikkate değerdir.


 

Scroll to Top