Verimli Ders Çalışmanın YollarıBlog Yazısı

Verimli Ders Çalışmanın Yolları

 


İşte verimli ders çalışmanın ve iyi öğrenmenin yolları;



Öğrenme istek ve arzusunu taşımayan, ve öğrenmenin gerekliliğine inanmayan hiçbir öğrenciye hiçbir ders aracı, hiçbir öğretmen yardımcı olamaz. Bunun herhangi bir yolu ya da çözümü yoktur. Önce istemeniz gerek. Arzu ve istek olmadığı zaman ilgi ve dikkat kolayca dağılır. Bu da başarıyı etkileyen en önemli engeldir.



Tabii bu olunac bütün iş çözülmüyor, verimli çalışmanın yollarını bilmek gerek. Bazı öğrenciler yeterince istekli olmalarına, gayret göstermelerine karşın beklenilen başarıyı gösterememektedirler. Bu durum, çok büyük bir ölçüde çalışma yöntemini bilememekten kaynaklanmaktadır. Verimli ders çalışma yollarını öğrenen ortalama bir öğrenci, zamanını ve enerjisini en verimli bir şekilde kullanarak başarılı olabilecektir. İşte biz de size bu yazıda bu yolları öğreteceğiz.


-
      Her şeyden önce çalışma saatlerinizi bir programa bağlamalısınız. Bu, zamanı en ekonomik biçimde kullanmanızı sağlayacaktır. Bu program, ne zaman çalışacağınızı, ne zaman dinleneceğinizi, ne zaman kitap okuyacağınızı, ne zaman eğleneceğinizi size söyleyecektir. Bu programa mümkün olduğunca uymalısınız. Bu size verimli çalışma konusunda her zaman destekleyecektir.



Böyle bir programınız yoksa eğlenmeye, gezmeye ve dinlenmeye istemediğiniz halde çok zaman ayırdığınızı göreceksiniz. Bu nedenle kendinize en uygun programı büyüklerimize de danışarak hazırlamanız gerekir. Bundan çekinmeyin, size ancak faydaları dokunabilir.



Program hazırlarken bir oturumluk çalışma süresinin uzunluğu, öğrencinin yaşı, kapasitesi, dersin türü göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Bu süre öğrencinin en uzun dikkatli algı süresi ölçülerek belirlenmelidir. Bu sürece sonra mutlaka kısa da olsa mola verilmedir, mola vermezseniz veriminiz düşecektir. Mola uzun, çalışma süresi kısa olursa öğrenilen konuların unutulması ve sonraki öğrenileceklerle ilişkilendirilmesi sorunu yaşanır. Özellikle de bütünlük gösteren konuların çalışılmasında buna çok dikkat edilmelidir. Ancak mola verilmeden yoğun çalışmanın da sağlıklı bir çalışma olmadığı bilinmelidir.



Verimli ders çalışabilmek için mutlaka kendize ait bir çalışma ortamı olmalı. Bu çalışma ortamının aydınlanma, ısınma gibi fiziki koşullarının iyi düzenlenmiş olması; kaynak kitap, sözlük, cetvel gibi eğitim araçlarının ve ihtiyacınız olabilecek benzeri herşeyin, her an elinizin altında bulunması gerekir. Bunlardan birini aramaya kalkmak derse olan ilginizi dağıtabilir. Bunun dışında çalışma ortamında olmaması gerekenler de vardır; resim, poster, biblo, gazete, oyuncak gibi nesneler sizi çalışma ortamından alıp başka yerlere götürebilir.



Özellikle bağıntılı, ön koşullu dersleri çalışılırken bilinmesi gereken temel konular öğrenilemeden yapılan çalışmaların verimli sonuç vermeyeceği unutulmamalıdır. Bu temelsiz bina kurmaya kalkmak demektir.
En önemli ancak göz ardı edilen etkenlerden biri de hızlı ve doğru okuyabilmektir. Bu alışkanlıkla ilgili teknikler öğreten kitaplar, kurumlar bulunmaktadır, google a sorarsanız size tonlarca cevap verecektir. Ayrıca size kalan zamanlarda çeşitli türden kitaplar okumak hem bu yönünüzü hem de algılama ve yorumlama gücünüzü geliştirecektir, mutlaka dikkat etmeniz gereken bir nokta.



Öğrenmede tekrarın önemi büyüktür. Tam olarak anlaşılmamış, netleşmemiş konular tekrar çalışılmalı, çalışılırken hatırlatıcı kısa notlar alınmalıdır. Anlayarak, kavrayarak öğrenme ezbere dayalı öğrenmeden hem daha kolay hem daha kalıcıdır. Üstelik bu şekilde öğrendiklerinizi kolaylıkla yaşantınıza da aktarabilirsiniz. Anlayarak kavrayarak öğrenmek, ne öğrendiğini, niçin öğrendiğini sorgulayarak öğrenmek demektir.



En verimli ders masa başında çalışılır. Kaykılarak, yatarak ders çalışmak en kısa sürede sizi gevşetecek, ders çalışma isteğinizi yok edecektir.
Her yaştan değerli öğrenciler; unutmayınız ki anne, baba ya da öğretmeniniz için ders çalışmıyorsunuz. Çalışmanızın yararı da zararı da kendinize. Gelecek sizin geleceğiniz. Yarınların bugünlerden kurulduğunu sakın unutmayınız ! 21. Yüzyılın her yönüyle seçkin bir bireyi olmak ya da olmamak... Seçim, hayat ve getirecekleri sizin.


Siz daha verimli ders çalışmak için ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz ?


Scroll to Top