web tasarım nedir ?Blog Yazısı

web tasarım nedir ?

Web Tasarım Süreçleri


Dışı sizi içi bizi yakar tabi. Web tasarım sürecini yazılım geliştirme açısından bir miktar kategorize etmeye çalışalım


Çözümleme – Planlama – Arayüz Tasarımı – Önyüz Geliştirme – Arka Plan Geliştirme – Test


Müşteri ihtiyaçlarını belirledikten sonra bu ihtiyaçlara nasıl bir çözüm sunulacağı belirlenir. Daha sonra bu çözüme ulaşmak için plan yapılır ve sistemin genel bir tasarımı ortaya çıkar. Daha sonra web sitesinin önyüzünün tasarımı yapılır. Bu tasarım basitçe ifade etmek gerekirse resimlerden ibarettir ve kodla ifade edilmiş bir hale gelmesi gerekmektedir. Genelde html ve css kullanarak sabit içerikli sayfalara dönüştürülür. Daha sonra güncellenebilir bir yapıya kavuşması için veritabanı ve programlama dili yardımıyla arka plan geliştirilir. Bu aşama yönetim panelini ve sitenin dinamik yapıya kavuşturulmasını kapsar. Son olarak da testler yapılır ve yayına alınır. Aslında test burada anlattığımız bütün süreçlerde yapılır. Daha sonraki süreçte güncellemeler ve bakım yapılır.


Son yıllarda pazarlamanın sürekli artan “P”leri gibi web tasarımı da sürekli genişliyor. Artık UX, SEO, SEM, Sosyal Medya Entegrasyonu, Mobil web tasarım, Uyumlu ( Responsive Design )  Tasarım vb. aşamalar ve kategorilerle hem genişliyor hem de dallanıp budaklanıyor. Bu kavramları da sırası geldikçe tek tek ele alacağız. Şimdilik kısaca tanımlar verelim


SEO (Search engine optimization): Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında hakettiği sıraya gelmesi için yapılan çalışmalar diyebiliriz. SEO da artık kendi içinde site içi, site dışı, içerik yönetimi gibi alanlara ayrılmış durumda.


SEM (Search engine marketing): Arama motoru pazarlama olarak çevriliyor Türkçeye. Aslında SEO’yu kapsasa da daha çok arama motoru reklam yönetimi hatta Google Adwords (Google Reklamları) yönetimi anlamında kullanılıyor.


UX (User experience): Türkçeye kullanıcı deneyimi olarak çevriliyor. Aslında bu deneyimin tasarlanması işidir. Makine insan iletişimini planlar ve optimize etmeye odaklıdır.


Sosyal Medya Entegrasyonu: Geniş geniş kullanılan tabirlerden biri daha. Özünde sitenizin dünyadan bağımsız şekilde herkese karşı ben tavrını bırakarak sosyal medyaya kendini açmasıdır. Bu sayede sitenizin bilinirliğini ve kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz.


 Mobil Web Tasarım ve Uyumlu Tasarım: Mobil web sitesi masaüstü cihazlar için geliştirilmiş internet sitenize ek olarak mobil cihazlarda daha rahat görüntülenebilen ve kullanılabilen aynı içeriğe sahip bir sitenin daha yapılması diyebiliriz. Uyumlu ( Responsive Design ) Tasarım ise sitenizin farklı cihaz ve ekran boyutlarına göre uyum sağlayarak çalışmasıdır. İki yöntemin de farklı avantajları ve dezavantajları var.


Peki Son Tahlilde Web Tasarım Nedir?


Biraz dağınık ve karışık ilerlediğimizin farkındayım. Aslında buraya kadar anlattıklarımız gelip geçici, geliştirilebilir, atılabilir ve yenilerinin eklenebileceği kavramlar. Teknoloji ve internet geliştikçe biz de çok farklı terimlerle farklı konulardan bahsediyor olacağız. Muhtemelen sektör içinde farklı uzmanlıklara ayrılsa da müşteri tarafında bunlar çoğunlukla web tasarımı altında olarak görülecek.


Teknik olarak web tasarımı; belirli bir müşteri talebine yönelik olarak web sitesinin oluşturulması, yayına alınması ve bakımını kapsar.


Genelde kullanılan anlamıyla web tasarım; bir şirketin “benim internet teknolojilerini ve web sitemi daha etkin kullanmam gerek” demesiyle başlayan, bu amaca uygun olarak web sitesi üzerinde yapılması gereken bütün çalışmaları kapsar.


Burada ufak bir uyarımız var. Sürekli genişleyen bütün bu hizmetleri tek bir şirketin sunması neredeyse imkansızdır. Bu yüzden aslında bu alanda tedarik zinciri yönetimine ihtiyaç vardır. Yani firmaya hem danışmanlık yapıp hem de ilgili konularda uzman şirketlere iş yaptıracak ve bütün bu süreci yönetecek bir çalışma ortağına ihtiyacınız var.


 

Scroll to Top