Web Tasarımı StandartlarıBlog Yazısı

Web Tasarımı Standartları

 


Web standartları, değişik platformlardaki cihazların, farklı tarayıcıların ve işletim sistemlerinin web sitelerinde sunulan içerikleri ayni şekilde kullanıcıya göstermesine yarayan teknolojilerdir. Web standartları sayesinde, sunulan bilgi, herkes tarafından erişebilir hale gelir. Örneğin flash programı kullanarak yapılan bir web sitesi mobil işletim sistemlerinde gösterilmezken, tablo kullanılarak yapılan html kodlamaları farklı tarayıcılarda farklı görüntülenir.



Web standartları birçok erişilebilirlik kuralı içerdiğinden uygulandığı sayfa erişilebilirlik açısından çok büyük bir adım atmış olacaktır. Web tasarım standartlarında geliştirilen ve css kuralları ile yaratılan web sitesi içeriği herkese ve her cihaza ulaşabilecektir. Css kuralları ile yapılan bir tasarım ile tablo ile yapılmış bir web tasarımı arasındaki boyut farkı %50’lere kadar ulaşabilmektedir. Yani css ve yeni web standartlarıyla yapılmış bir web tasarımı çok daha hızlı yüklenir ve çok daha düşük bant genişliği kullanılır. Bunun sayesinde mobil ziyaretçilerin kota problemleri azaldığı gibi, Sunucu da daha az band genişliği kullanacaktır.


Arama motorları açısından incelendiğinde Google’ın flash animasyonları ve dinamik bazı JavaScript ve ajax içeriklerini görmemesinden dolayı güncel web standartlarında hazırlanan bir web tasarımı arama motorlarının da web sitesini kolay indekslemesine neden olacaktır. Bu da sizi arama motorlarında daha yüksek sıralara çıkartır.


Web standartlarında responsive web sayfaları ise mobil, tablet ve normal bilgisayarlardaki çözünürlüğe göre tasarımın değişitiği web sayfalarıdır. Bu yeni standart ile mobil tarayıcı ve tabletlerde siteye giren ziyaretçilere istenilen içerik daha kolay sunulmaktadır.


 

Scroll to Top