WEB VE GRAFİK TASARIMBlog Yazısı

WEB VE GRAFİK TASARIM

web-tasarim-ve-grafik-tasarim


Dehası olanların dışında böyle bir şey elbette mümkün değil. İşe başlarken, hemen bilgisayarın başına oturup, evet benden ne isteniyor?  Mesela bir kartvizit, hemen yol alacağım, 2 saat arasında de işi bitireceğim diyemezsiniz. İlk saniyelerde kafanızda konsepti oluşturabilirsiniz ama bu sürekli başınıza gelmez. Bazen beş gün düşünüp yol alamayabilirsiniz.



İşi alınca öncelikle, panik yapmamaya çalışın. Ne dendiğine ve sizin ne vereceğinize bir bakın. özellikle konuyla ilgili, esaslı grafik kitaplarına ve dergilerine gözatın. Sevdiğiniz işleri iyi inceleyin. uygulanan fonttan, renk seçimine, işin ana fikrinden, lekesel dengelerine kadar.

İşte tam burada esinlemeler devreye girecektir. İşleri birebir taklit eden tasarımcılarla da, esinlendiği bir işten mucizeler yaratanlarla da çok hepimiz  karşılaştık. Bir kuruluş logosu için fontundan esinlenemezsiniz. ama kullanılan renk kombinasyonu sizin kafanızda yeni bir pencere açabilir.

Tasarım için kendinize özgüveniniz tam olsun. Ben bu işi elimden gelen azami biçimiyle çözeceğim fikrini kafanızdan çıkarmayın. bununla birlikte şunu da unutmayın, ortaya çıkan işin özelliklerini müşteri temsilcinize yahut belki de alıcıya birebir siz aktaracaksınız. Nerde neyi yaptığınızı iyi anlatın. Tasarım ara sıra derdini ifade etmek ister. Örneğin Fortis Bank’ın amblemi tam anlamıyla bir pazarlama başarısıdır. Ama estetik değerleri, endişeler ve eksikliklerle doludur. Dolayısıyla kabul gören bir meslek de olsa, iyi tasarlanmış bir amblemin etkisinden daha az bir etkiye sahiptir.

Bitmiş bir işten esinlenip gaza geldiyseniz; o fontu şu renkleri kullanayım diye bağlı kalmayın. Hem bu mesleki formasyona uygun olmamaktadır hem de yerin kulağı olmaktadır unutmayın.

Dünyanın azami grafik tasarımcılarından birisi olan David Carson adına şu öykü anlatılır. Sörf ile yoğun alakalı olan Carson eskiden bir dönemler grafik yapmıyormuş ve sörf yelkeni adına başkasına grafikler tasarlatmış. Lakin çıkan sonuçları görünce bu işi ben bile daha iyi yaparım deyip kendi yelkeni için birşeyler yapmış. Netice o kadar iyiymiş ki adam içindeki cevheri böyle farketmiş.

Tüm tasarım dalları hususi yetenekler gerektirir. Ama biryerde görevli iseniz veya bu işin eğitimini aldıysanız zaten bir yerdesiniz demektir. Eğer müzisyen olmak istesedeydiniz elinizdekilere bakmalıydınız.
Grafik tasarımcı olmak için ezelden yetenekli olmanız gerekmez.

Scroll to Top