yeni bilgisayar alanlarBlog Yazısı

yeni bilgisayar alanlar

yeni bilgisayar alanlar


Öncelikle işletim sistemi tercihine bakın.. Bildiğiniz üzere artık XP ve Vista ve 7 neredeyse kalmadı, haliyle Windows 8 veya 10 yüklü bir bilgisayar alacaksınız. (Genel tercih.) Bu noktada şuna özen gösterin Home Basic ya da Home Premium olmasın, üst versiyonlar olsun, Ultimate gibi; çünkü ilerde bazı uygulamalarda başınıza dert olabilir.

Bilgisayarımızı alınca eğer Notebook ise hemen orada kurulumunu yaptıralım, burada kaybedeceğiniz yarım saatin size bir zararı olmayacaktır.

İşte asıl olay şimdi başlıyor. Bilgisayarımızı önce biz koruruz, daha sonra virüs programları ve başka kullanıcılar. O yüzden bilgisayarımızda önce bir kullanıcı tanımlıyoruz. Örnek: OgretiyorAdmin ve bir kullanıcı daha o da USER olsun, bir de asıl sahip Administrator var tabii ki. Şimdi biz bilgisayarı OgretiyorAdmin olarak kullanacağız dolayısıyla yetki seviyesi Bilgisayar Yöneticisi olmalı yani Administrator'un tüm yetkilerine sahip olmalı, ama buna rağmen onun altında işlem yapmalıdır. Diğer kullanıcı ise USER yani sıradan, sadece kullanıcı bizim bilgisayarımıza zarar veremez kolay kolay.

Şimdi bunu nasıl sağlarız ona bakalım. Öncelikle; 
Program Ekle/Kaldır özelliğine sınırlama getirebiliriz. 
Daha sonra Olay Günlüklerine erişim ve kullanım kısmını yasaklayabiliriz. 

Asıl önemli olanlardan birisi de AutoRun dediğimiz durum yani otomatik çalıştırma özelliğidir. Bu bizim için son derece önemlidir. Bu özelliği kapatmalıyız.

Son olarak da Ctrl + Alt + Del tuşlarının kullanımını kaldırıyoruz.

Artık en bariz ve temel önlemlerimizi almış olduk şimdi bir de FireWall kaldı bu orta ve ileri seviye kullanıcılar içindir. Çünkü FireWall kullanımı biraz karmaşıktır. Yani bu konuda herhangi bir bilgisi olmayan arkadaşlar yapmasın. Virüs programı olarak da muhtemelen Demo ön yüklü gelen bir program olacaktır. 

Evet, yeni aldığımız bilgisayar artık sıradan bir bilgisayardan daha güvenli ve daha kullanışlı hale geldi. Peki, ne yaptık özet olarak ona bakalım.

Administrator'ü yani ana yöneticiyi koruma altına almış olduk. Yönetici vasfında bir kullanıcı tanımladık ki, o biz oluyoruz. Yani istediğimiz işlemi yapabileceğiz. Sıradan kullanıcılar içinde sınırlı bir alan olan USER hesabını oluşturduk. 

Yukarda bahsettiğimiz önlemler evde kolaylıkla yapabileceğiniz ekstra herhangi bir masraf yapmayacağınız güvenlik önlemleridir. Yeni bir bilgisayar aldığımızda yapmamız gereken en temel işlemleri sıraladık.



İncelenesi Windows İşletim Sistemleri:


Windows 7

Virüs Programı:


Kaspersky

FireWall:


Zone Alarm


 

Scroll to Top